Sałatka z grilowaną cukiną oraz oscypkiem


Składniki:

4-6 liści sałaty rzymskiej
15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki świeżego koperku
3 łyżki świeżej bazylii cynamonowej
2 cm kawałek zielonej części pora
4-5 ukośnie pokrojonych plastrów cukini
2 plastry dużego oscypka
1 duża garść kiełków lucerny

Dresing:
sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano prymat
1 łyżeczka octu balsamicznego



Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzucamy pociętą w paseczki sałatę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, posiekane koprek, bazylię i por. Dodajemy kiełki i wszytsko razem mieszamy.

Cukinię i oscypka grilujemy albo na patelni albo na grilu.

Przygotowujemy dresing z octem balsamicznym. Polewamy sałatkę. Mieszamy.

Układamy sałatkę na boku talerza a obok kładziemy plastry cukini i na nie grilowanego oscypka.

Ta sałatka jest wręcz wyborna w smaku i byłaby równie dobra z grilowanym serem haloumii.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne