Morelowy dżem z campariSkładniki: 1350 g moreli już wypestkowanych 1 duża cytryna 31 dkg cukru 50 ml campari |
Sposób przygotowania: Obrane morele wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z całej cytryny i skórkę - ja ją potraktowałam zestem. Mieszamy i odastawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam godzinę i 20 minut. Po godzinie gotowania wlewamy camapri. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i układamy do góry dnem - ja zawijam je w ręcznik i pozostawiam do wystygnięcia. Z podanych składników mam trzy słoiczki po 375 ml. Dżem jest słodko-kwaśny z nutką goryczki i bardzo słoneczny - ma cudowny kolorek i pięknie pachnie. To zdecydowanie mój faworyt wsród dżemów - jest inny w smaku i przez to wyjątkowy. Początek sierpnia to najlepszy moment na przetwory z moreli - teraz mają najwięcej słodyczy i aromatu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne