Morelowy dżem z campari


Składniki:

1350 g moreli już wypestkowanych
1 duża cytryna
31 dkg cukru
50 ml campari


Sposób przygotowania:

Obrane morele wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z całej cytryny i skórkę - ja ją potraktowałam zestem. Mieszamy i odastawiamy na godzinę.

Po tym czasie gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam godzinę i 20 minut. Po godzinie gotowania wlewamy camapri.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i układamy do góry dnem - ja zawijam je w ręcznik i pozostawiam do wystygnięcia.

Z podanych składników mam trzy słoiczki po 375 ml.



Dżem jest słodko-kwaśny z nutką goryczki i bardzo słoneczny - ma cudowny kolorek i pięknie pachnie.
To zdecydowanie mój faworyt wsród dżemów - jest inny w smaku i przez to wyjątkowy.

Początek sierpnia to najlepszy moment na przetwory z moreli - teraz mają najwięcej słodyczy i aromatu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne