Krem szczawiowy z nutką czosnku podany z jajkiem


Składniki:

2 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 plaster selera
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
2 duże garście szczawiu
jajka ugotowane na twardo
ząbek czosnku roztarty z solą
pieprz ziołowy
śmietana


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy a to ostatnio robi mój synuś, płuczemy i wrzucamy do garnka - zalewamy wodą lub bulionem (ja miałam zamrożony rosół). Gotujemy do momentu aż będą prawie miękkie.

Umyty szczaw dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Miksujemy zupę na krem blenderem żyrafą. Rozcieramy ząbek czosnku z solą w możdzieżu i dodajemy do kremu. Nalewamy do miseczek i na każdą porcję kładziemy kleksy z śmietany oraz układamy połówki jajek.


Byliśmy na pikniku i na całej łące rósł szczaw. Ja byłam zjęta zbieraniem szczawiu i nawet się nie obejrzałam jak mnie oblazły mrówki. Ależ było krzyku i skakania.

Mężulek z synusiem grali w piłkę a ja korzystałam z błogiego lenistwa.

Wracając wyobrażałam sobie jaka ma być moja zupa z szczawiu i taką zrobiłam.
Gęsty, pożywny, kwaśny i lekko czosnkowy.

Synuś stwierdził że, jajka wyglądają jak oczy robota Wale :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne