Krem szczawiowy z nutką czosnku podany z jajkiemSkładniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 plaster selera 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2 duże garście szczawiu jajka ugotowane na twardo ząbek czosnku roztarty z solą pieprz ziołowy śmietana |
Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, kroimy a to ostatnio robi mój synuś, płuczemy i wrzucamy do garnka - zalewamy wodą lub bulionem (ja miałam zamrożony rosół). Gotujemy do momentu aż będą prawie miękkie. Umyty szczaw dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze około 10 minut. Miksujemy zupę na krem blenderem żyrafą. Rozcieramy ząbek czosnku z solą w możdzieżu i dodajemy do kremu. Nalewamy do miseczek i na każdą porcję kładziemy kleksy z śmietany oraz układamy połówki jajek. Byliśmy na pikniku i na całej łące rósł szczaw. Ja byłam zjęta zbieraniem szczawiu i nawet się nie obejrzałam jak mnie oblazły mrówki. Ależ było krzyku i skakania. Mężulek z synusiem grali w piłkę a ja korzystałam z błogiego lenistwa. Wracając wyobrażałam sobie jaka ma być moja zupa z szczawiu i taką zrobiłam. Gęsty, pożywny, kwaśny i lekko czosnkowy. Synuś stwierdził że, jajka wyglądają jak oczy robota Wale :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne