Faszerowane cukinie i ziemniaczki


Składniki:

Faszerowane cukinie i ziemniaczki 2 młode cukinie
4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków z dodatkiem 2 ziaren kardamonu, 6 kulek jałowca i 4 gożdzików
50 dkg mięsa z łopatki
1 mini kostka pietruszka
2-3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
sos bolonese
1/4 opakowania szpinaku mrożonego
2 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
ser żółty
ser pleśniowy - jaki lubicie


Sposób przygotowania:

Tak naprawdę to są dwa dania i dwa przepisy - ale postanowiłam je umieścić w jednym wpisie.

Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy na pół, lekko wydrążamy środki.

Mięso doprawiamy mini kostką pietruszki, natką oraz solą i pieprzem.
Smażymy tak by powstały kuleczki.

Szpinak rozmrażamy i smażymy do odparowania wody, dodajemy śmietanę, gałkę oraz sól i pieprz. Chwilę dalej smażymy i dodajemy 5 łyżek mięsa które podsmażyliśmy na patelni.

Resztę mięsa dodajemy do sosu bolońskiego - nie podaję na niego przepisu bo każdy ma swój sprawdzony.

Teraz kroimy cukinię wzdłuż i wydłubujemy środek.

Formę do zapiekania wykładamy folią aluminiową i układamy na niej wydrążone ziemniaki i cukinie.

Nakładamy farsz do warzyw: szpinakowy i boloński.
Na farsz szpinakowy kładziemy ser pleśniowy a na boloński układamy starty na grubych oczkach żółty ser.

Zapiekamy w 170'C przez 25- 35 minut.
Podajemy z sałatką z sałaty karbowanej i pomidorków koktajlowych.


Przy takich daniach musimy się trochę napracować ale warto, mi i synusiowi bardziej smakowało nadzienie szpinakowe tylko ja jadłam cukinię a on ziemniaczki. Mężowi nadzienie bolońskie.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne