Faszerowane cukinie i ziemniaczkiSkładniki: 2 młode cukinie 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków z dodatkiem 2 ziaren kardamonu, 6 kulek jałowca i 4 gożdzików 50 dkg mięsa z łopatki 1 mini kostka pietruszka 2-3 łyżki natki pietruszki sól, pieprz ziołowy sos bolonese 1/4 opakowania szpinaku mrożonego 2 łyżki śmietany gałka muszkatołowa ser żółty ser pleśniowy - jaki lubicie |
Sposób przygotowania: Tak naprawdę to są dwa dania i dwa przepisy - ale postanowiłam je umieścić w jednym wpisie. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy na pół, lekko wydrążamy środki. Mięso doprawiamy mini kostką pietruszki, natką oraz solą i pieprzem. Smażymy tak by powstały kuleczki. Szpinak rozmrażamy i smażymy do odparowania wody, dodajemy śmietanę, gałkę oraz sól i pieprz. Chwilę dalej smażymy i dodajemy 5 łyżek mięsa które podsmażyliśmy na patelni. Resztę mięsa dodajemy do sosu bolońskiego - nie podaję na niego przepisu bo każdy ma swój sprawdzony. Teraz kroimy cukinię wzdłuż i wydłubujemy środek. Formę do zapiekania wykładamy folią aluminiową i układamy na niej wydrążone ziemniaki i cukinie. Nakładamy farsz do warzyw: szpinakowy i boloński. Na farsz szpinakowy kładziemy ser pleśniowy a na boloński układamy starty na grubych oczkach żółty ser. Zapiekamy w 170'C przez 25- 35 minut. Podajemy z sałatką z sałaty karbowanej i pomidorków koktajlowych. Przy takich daniach musimy się trochę napracować ale warto, mi i synusiowi bardziej smakowało nadzienie szpinakowe tylko ja jadłam cukinię a on ziemniaczki. Mężowi nadzienie bolońskie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne