Ciasto tymiankowe z morelami i brzoskwiniami


Składniki:

Ciasto tymiankowe z morelami i brzoskwiniami 25 dkg mąki
7 dkg mileonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta soli
4 jajka
25 dkg cukru
14 dkg masła
150 ml mleka
5 moreli
2 brzoskwinie


Sposób przygotowania:

W miseczce łaczymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, tymianek i migdały.

W mikserze ubiajmy jajka z cukrem do białości. Masło roztapiamy i wlewamy do niego mleko.

Teraz powoli wlewamy mleko z masłem do ubitych jajek. Ja przesiewałam mieszankę mączną do masy jajecznej. Łączymy całość delikatnie.

Keksówkę smarujemy masłem i wysupujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto.

Na górę układamy pocięte w paseczki morele i brzoskwinie, posupujemy cukrem pudrem.

Wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika na 50-60 minut. Wbity patyczek ma być suchy.



To ciasto ujrzałam u Liski na jej blogu www.whiteplate.blogspot.com... i mnie oczarowało.

Ciasto jest pachnące i wilgotne, a cukier na wierzchu przekształcił się w cudownie chrupiącą skorupkę.
Tylko moje owoce jakoś się zagłębiły w cieście - w sumie to się im nie dziwię.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne