Muffinki czekoladowo-miętowe


Składniki:

SUCHE 1:
125 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

SUCHE 2:
125 mąki
10 dkg posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka kakao

MOKRE 1:
100 ml mleka
25 ml syropu miętowego
45 ml oleju
1 małe jajko

MOKRE 2:
125 mleka
45 ml oleju
1 małe jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej


Sposób przygotowania:

W czterech osobnych miseczkach łączymy każdą grupę składników - osobno suche1, suche2, mokre1 i mokre2.

Teraz łaczymy ze sobą: wlewamy mokre1 do suchych1 oraz mokre2 do suchych2.
Mieszamy dosłownie kilka razy do połączenia się składników. Powstały nam dwa rodzaje mieszanek: miętowa i czekoladowa.

Nakładamy ciasto do papilotek: najpierw na dno czekoladowe a na nie miętowe. Papilotka na być prawie pełna. Na samej górze robimy kilka kleksów z czekoladowego ciasta i rozmazujemy je patyczkiem.

Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na 20-25 minut.


Jest to najbanalniejsze połączenie -mięta i czekolada ale właśnie takie są najlepsze. Muffinki są pachnące miętą i cudnie czekoladowe.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne