Muffinki czekoladowo-miętoweSkładniki: SUCHE 1: 125 g mąki 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody SUCHE 2: 125 mąki 10 dkg posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka kakao MOKRE 1: 100 ml mleka 25 ml syropu miętowego 45 ml oleju 1 małe jajko MOKRE 2: 125 mleka 45 ml oleju 1 małe jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej |
Sposób przygotowania: W czterech osobnych miseczkach łączymy każdą grupę składników - osobno suche1, suche2, mokre1 i mokre2. Teraz łaczymy ze sobą: wlewamy mokre1 do suchych1 oraz mokre2 do suchych2. Mieszamy dosłownie kilka razy do połączenia się składników. Powstały nam dwa rodzaje mieszanek: miętowa i czekoladowa. Nakładamy ciasto do papilotek: najpierw na dno czekoladowe a na nie miętowe. Papilotka na być prawie pełna. Na samej górze robimy kilka kleksów z czekoladowego ciasta i rozmazujemy je patyczkiem. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na 20-25 minut. Jest to najbanalniejsze połączenie -mięta i czekolada ale właśnie takie są najlepsze. Muffinki są pachnące miętą i cudnie czekoladowe. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne