Brzoskwiniowa konfitura z cytynową nutkąSkładniki: 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń 80 dkg cukru 1 cytryna |
Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cytrynę dobrze wyszorujcie, ja skórkę ścinałam zestem i dodałam do owoców. Zasypujemy brzoskwinie cukrem i zostawiamy na godzinę. Możecie też od razu zacząć je smażyć ale musicie dodać 1/2 szklanki wody. Ja nie dodaję wody bo owoce i tak puszczają dużo soku. Wciskamy sok z całej cytryny i smażymy konfitury do momentu aż osiągną odpowiadającą nam konsystencję. Ja lubię konfitury takie dobrze wysmażone. Przekładamy konfitury do wyparzonych słoiczków i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostyawiamy do ostygnięcia. Tą konfiturę najlepiej zrobić na przełomie sierpnia i września - wtedy brzoskwinie są najlepsze i najsłodsze. Ja niestety zrobiłam ją w pod koniec lipca i owoce nie za bardzo chciały odchodzić od pestki ale pomimo to konfitura jest bardzo dobra, słodka z cytrynowym posmakiem. To przepis użytkowniczki aseret z mojeprzepisy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne