Brzoskwiniowa konfitura z cytynową nutką


Składniki:

1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
80 dkg cukru
1 cytryna


Sposób przygotowania:

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę.
Cytrynę dobrze wyszorujcie, ja skórkę ścinałam zestem i dodałam do owoców.

Zasypujemy brzoskwinie cukrem i zostawiamy na godzinę. Możecie też od razu zacząć je smażyć ale musicie dodać 1/2 szklanki wody.
Ja nie dodaję wody bo owoce i tak puszczają dużo soku.

Wciskamy sok z całej cytryny i smażymy konfitury do momentu aż osiągną odpowiadającą nam konsystencję. Ja lubię konfitury takie dobrze wysmażone.

Przekładamy konfitury do wyparzonych słoiczków i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostyawiamy do ostygnięcia.


Tą konfiturę najlepiej zrobić na przełomie sierpnia i września - wtedy brzoskwinie są najlepsze i najsłodsze. Ja niestety zrobiłam ją w pod koniec lipca i owoce nie za bardzo chciały odchodzić od pestki ale pomimo to konfitura jest bardzo dobra, słodka z cytrynowym posmakiem.
To przepis użytkowniczki aseret z mojeprzepisy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne