Galaretka z czarnej porzeczki


Składniki:

Galaretka z czarnej porzeczki 1 kg czarnej porzeczki
1 - 1,5 szklanki wody

cukier w proporcji na 1 szklankę soku 1 szklanka cukru


Sposób przygotowania:

Obrane i umyte owoce czarnej porzeczki wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy 5 minut. Ja w tym czasie rozgniatam owoce łyżką.

Teraz najbardziej żmudna cześć przygotowywania galaretki - przecieramy owoce przez gęste sitko.

Odmierzamy szkalnkami sok i dajemy tyle cukru co mamy szklanek soku.
Ponownie gotujemy - tylko tyle by cukier się rozpuścił.

Nakładamy do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do ostygnięcia.



Ja osobiście nie lubię czarnych porzeczek - uraz gdy się strułam sokiem.

Ale myślę sobie spróbuję - i to był strzał w dziesiątkę. Wolę jednak takie przrtworzene porzeczki w formie galaretki która jest przepyszna.
Żałuję tylko, że nie mam spiżarni bo wtedy to napewno robiłabym dużo więcej przetworów.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne