Galaretka z czarnej porzeczkiSkładniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 - 1,5 szklanki wody cukier w proporcji na 1 szklankę soku 1 szklanka cukru |
Sposób przygotowania: Obrane i umyte owoce czarnej porzeczki wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy 5 minut. Ja w tym czasie rozgniatam owoce łyżką. Teraz najbardziej żmudna cześć przygotowywania galaretki - przecieramy owoce przez gęste sitko. Odmierzamy szkalnkami sok i dajemy tyle cukru co mamy szklanek soku. Ponownie gotujemy - tylko tyle by cukier się rozpuścił. Nakładamy do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja osobiście nie lubię czarnych porzeczek - uraz gdy się strułam sokiem. Ale myślę sobie spróbuję - i to był strzał w dziesiątkę. Wolę jednak takie przrtworzene porzeczki w formie galaretki która jest przepyszna. Żałuję tylko, że nie mam spiżarni bo wtedy to napewno robiłabym dużo więcej przetworów. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne