Pancakes z morelami


Składniki:

Pancakes z morelami 1 i 1/4 szklanki ma¶lanki
1 szklanka m±ki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
20 g masła
5 moreli
kilka kropli esencji migdałowej


Sposób przygotowania:

Morele myjemy, suszymy i kroimy w paseczki.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego ma¶lankę i jajko. Roztrzepujemy wszystko widelcem.

W misce miksera ł±czymy m±kę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wlewamy płynne składniki i chwilę miksujemy.

Wrzucamy pokrojone morele i mieszamy łyżk±.
Nakładamy porcje ciasta na such± patelnię i smażymy bez tłuszczu. Ja na jednego pankejka kładę dwie łyżki ciasta z owocami.

Podajemy z złotym syropem.



Te pancakes s± lekko kwaskawe ale bardzo smaczne. Pięknie pachn± i s± leciutkie.
Wzorowałam się na przepisie na pancakes z borówkami.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne