Maślane ciasto z nektarynkami i morelami


Składniki:

10 dkg mąki
5 dkg mielonych migdałów
14 dkg miękkiego masła
14 dkg cukru
3 duże jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2-3 nektarynki
4 morele
1 łyżka cukru i 1 łyżka mielonych migdałów do posypania


Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i suszymy. Nastepnie kroimy je w piórka.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy esencję.

Ja mąkę, mielone migdały i proszek przesiałam a następnie lekko zmiksowałam razem. Tylko tyle by się wymieszały składniki.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia - ja wycinam kółko tylko na dno.
Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce- ja zrobiłam jeden krąg z cząstek nektarynek po zewnętrznej a środek wypełniłam cząstakmi moreli.
Całość posypałam mielonymi migdałami.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170'C piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Przed końce pieczenia ciasto posypujemy cukrem.



Zostałam trafiona przez to ciasto u Agatki z blogu www.twojemoje.blogspot.com... - leciutko je zmieniłam, dodałam esencję migdałową do ciasta i mielone migdały oraz posypałam nimi ciasto.

Dzieki temu już i tak pyszne ciasto zyskało jeszcze dodatkowe plusy.
Smak maślany, z nutką migdałową - poprostu pyszne. Dziękuję Agatko za przepis.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne