Maślane ciasto z nektarynkami i morelamiSkładniki: 10 dkg mąki 5 dkg mielonych migdałów 14 dkg miękkiego masła 14 dkg cukru 3 duże jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2-3 nektarynki 4 morele 1 łyżka cukru i 1 łyżka mielonych migdałów do posypania |
Sposób przygotowania: Owoce myjemy i suszymy. Nastepnie kroimy je w piórka. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy esencję. Ja mąkę, mielone migdały i proszek przesiałam a następnie lekko zmiksowałam razem. Tylko tyle by się wymieszały składniki. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia - ja wycinam kółko tylko na dno. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce- ja zrobiłam jeden krąg z cząstek nektarynek po zewnętrznej a środek wypełniłam cząstakmi moreli. Całość posypałam mielonymi migdałami. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170'C piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Przed końce pieczenia ciasto posypujemy cukrem. Zostałam trafiona przez to ciasto u Agatki z blogu www.twojemoje.blogspot.com... - leciutko je zmieniłam, dodałam esencję migdałową do ciasta i mielone migdały oraz posypałam nimi ciasto. Dzieki temu już i tak pyszne ciasto zyskało jeszcze dodatkowe plusy. Smak maślany, z nutką migdałową - poprostu pyszne. Dziękuję Agatko za przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne