Krążki z żółtej cukini z aioli i świeżą miętą


Składniki:

żółta cukinia
jajko
bułta tarta
sól, pieprz
plasterki żółtego sera
sos aioli
świeża mięta


Sposób przygotowania:

To w sumie panierowana cukinia ale inaczej podana.

Robimy z cukini plasterki grubości około 1 cm, moczymy w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej.

Smażymy na patelni a gdy obrucimy na drugą stronę smażyc to na każdy krążek kładziemy plasterek ser żółtego - tak na środku, możecie wcześniej sobie powycinać kółka o średnicy ciut mniejszej niż cukinia.

Usmażoną cukinię kładziemy na talerzu, na każdy krążek kładziemy łyżeczkę sosu aioli i posypujemy świeżą miętą.



Już nie raz się przekonałam, że coś co powstaje na szybko jest genialne w swojej prostocie i w smaku.

Tak było też z tą cukinią - miałam ochotę ją zjeść ale nie chciało mi się stać przy kuchni dłużej niż 5 minut.

Był też sobie w lodówce sos aioli i świeża mięta - połaczenie smaków, prostota i expresowe wykonanie.


Delicious




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne