Krążki z żółtej cukini z aioli i świeżą miętąSkładniki: żółta cukinia jajko bułta tarta sól, pieprz plasterki żółtego sera sos aioli świeża mięta |
Sposób przygotowania: To w sumie panierowana cukinia ale inaczej podana. Robimy z cukini plasterki grubości około 1 cm, moczymy w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni a gdy obrucimy na drugą stronę smażyc to na każdy krążek kładziemy plasterek ser żółtego - tak na środku, możecie wcześniej sobie powycinać kółka o średnicy ciut mniejszej niż cukinia. Usmażoną cukinię kładziemy na talerzu, na każdy krążek kładziemy łyżeczkę sosu aioli i posypujemy świeżą miętą. Już nie raz się przekonałam, że coś co powstaje na szybko jest genialne w swojej prostocie i w smaku. Tak było też z tą cukinią - miałam ochotę ją zjeść ale nie chciało mi się stać przy kuchni dłużej niż 5 minut. Był też sobie w lodówce sos aioli i świeża mięta - połaczenie smaków, prostota i expresowe wykonanie. Delicious [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne