Galaretka z czerwonej porzeczkiSkładniki: 1 kg czerwonej porzeczki 1 kg cukru |
Sposób przygotowania: Czerwoną porzeczkę obieramy z gałązek i dokładnie myjemy, suszymy. Do garnka wsypujemy cukier i porzeczki, gotujemy 5-10 minut rozgniatając łyżką owoce. Przecieramy porzeczki przez sitko tak aby zostało nam jak najmniej odpadów. Teraz ponownie wlewamy przetarte porzeczki do garnka i gotujemy 15-25 minut, tyle by zgęstniało. Nakładamy do wyparzonych, suchych słoików i zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Ja przykrywam słoiki ręcznikiem. Z podanych składników otrzymałam trzy słoiczki po 370 ml każdy. Ta galaretka jest bardzo dobra - ale powiem Wam w tym roku wyszła mi jakaś bardziej płynna niż stała. Ale mi to nie przeszkadza bo jej smak mi wszystko wynagradza. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne