Galaretka z czerwonej porzeczki


Składniki:

Galaretka z czerwonej porzeczki 1 kg czerwonej porzeczki
1 kg cukru


Sposób przygotowania:

Czerwoną porzeczkę obieramy z gałązek i dokładnie myjemy, suszymy.

Do garnka wsypujemy cukier i porzeczki, gotujemy 5-10 minut rozgniatając łyżką owoce.

Przecieramy porzeczki przez sitko tak aby zostało nam jak najmniej odpadów.

Teraz ponownie wlewamy przetarte porzeczki do garnka i gotujemy 15-25 minut, tyle by zgęstniało.

Nakładamy do wyparzonych, suchych słoików i zakręcamy. Ustawiamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Ja przykrywam słoiki ręcznikiem.
Z podanych składników otrzymałam trzy słoiczki po 370 ml każdy.

Ta galaretka jest bardzo dobra - ale powiem Wam w tym roku wyszła mi jakaś bardziej płynna niż stała. Ale mi to nie przeszkadza bo jej smak mi wszystko wynagradza.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne