Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami


Składniki:

1/2 czerwonej cebuli
1 limonka
arbuz
3 plastry sera z przyprawami
2 łyżki natki pietruszki
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżka oliwy z oliwek
garść zielonych oliwek


Sposób przygotowania:

Czerwoną cebulę kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z limonki - zostawiamy aby stała się blado różowa.

Arbuza musimy pokroić na kawałki i wypestkować. Układamy go w szerkiej misce, na niego rzucamy oliwki i pokrojony w kostkę ser z przyprawami.

Posypujemy sałatkę natką pietruszki i miętą. Układamy teraz piórka czerwonej cebuli i polewamy oliwą z oliwek - możecie jeszcze posypać całość czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z limonki.


Ta sałatka pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okragły rok". Ja zamieniłam dwa składniki czarne oliwki na zielone - jakoś bardziej wolę zielone - i ser feta na lekko słonawy ser z przyprawami - bo akurat taki miałam w lodówce.

Aha
moja sałatka na pierwszym planie a ta książkowa w tle, prawda że wyglądają prawie identycznie :)

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne