Sałatka z arbuza z fetą i oliwkamiSkładniki: ![]() 1 limonka arbuz 3 plastry sera z przyprawami 2 łyżki natki pietruszki 2 gałązki świeżej mięty 1 łyżka oliwy z oliwek garść zielonych oliwek |
Sposób przygotowania: Czerwoną cebulę kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z limonki - zostawiamy aby stała się blado różowa. Arbuza musimy pokroić na kawałki i wypestkować. Układamy go w szerkiej misce, na niego rzucamy oliwki i pokrojony w kostkę ser z przyprawami. Posypujemy sałatkę natką pietruszki i miętą. Układamy teraz piórka czerwonej cebuli i polewamy oliwą z oliwek - możecie jeszcze posypać całość czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z limonki. Ta sałatka pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okragły rok". Ja zamieniłam dwa składniki czarne oliwki na zielone - jakoś bardziej wolę zielone - i ser feta na lekko słonawy ser z przyprawami - bo akurat taki miałam w lodówce. Aha moja sałatka na pierwszym planie a ta książkowa w tle, prawda że wyglądają prawie identycznie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne