Galaretka jeżynowa z nutką cytrynową


Składniki:

4,5 szklanki jeżyn
1,5 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
sok z 1/2 średniej cytryny


Sposób przygotowania:

Jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, rozgniatając owoce.

Przecieramy całość przez sitko. Ja otrzymałam 2,5 szklanki soku i dodałam tyle samo cukru.

Gotujemy rozpuszczając cukier 25 minut a pod koniec dodajemy sok z cytryny.

Nakładamy do wyparzonych słoików, odstawiamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.
Z takiej ilości jeżyn otrzymałam dwa słoiczki po 300 ml.



Jakoś z tym roku mam ochotę na robienie galaretek - zaczęło się od porzeczkowych.

Ta galaretka jest wyborna w smaku - leśne jeżyny są przepyszne, ma śliczny kolor i lekko wyczuwalną nutkę cytrynową. To taki skarb lata na zimę.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne