Galaretka jeżynowa z nutką cytrynowąSkładniki: 4,5 szklanki jeżyn 1,5 szklanki wody 2,5 szklanki cukru sok z 1/2 średniej cytryny |
Sposób przygotowania: Jeżyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, rozgniatając owoce. Przecieramy całość przez sitko. Ja otrzymałam 2,5 szklanki soku i dodałam tyle samo cukru. Gotujemy rozpuszczając cukier 25 minut a pod koniec dodajemy sok z cytryny. Nakładamy do wyparzonych słoików, odstawiamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia. Z takiej ilości jeżyn otrzymałam dwa słoiczki po 300 ml. Jakoś z tym roku mam ochotę na robienie galaretek - zaczęło się od porzeczkowych. Ta galaretka jest wyborna w smaku - leśne jeżyny są przepyszne, ma śliczny kolor i lekko wyczuwalną nutkę cytrynową. To taki skarb lata na zimę. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne