Cukiniowy sernikSkładniki: 2 cukinie takie średnie 50 dkg sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 kulka mozarelli 1 łyżeczka soli pieprz ziołowy oliwa 1 garść pestek z dyni |
Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, suszymy a następnie ścieramy na tarce i solimy. Odstawiamy na 10 minut. Teraz dobrze odciskamy. Łączymy ser ricotta z pokrojona drobniutko lub startą cebulą, posiekanym czosnkiem, cukinią, rozkłóconymi jajkami oraz pestkami z dyni. Doprawiamy pieprzem - pamiętajcie cukinia jest solona więc nie przesadźcie z solą. Nakładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Na wierzchu układamy ser i zapiekamy w 180'C przez około 1 godzinę - możecie tez zrobić tak zapiec sam sernik a ser mozzarella dać pół godziny przed końcem pieczenia. Kiedyś ten przepis wyszperałam w internecie i nie pamiętam nawet gdzie. Sernik jest przepyszny idealny na kolację lub nawet obiad, ja dodałam od siebie jeszcze pestki z dyni. Teraz gdy mamy sezon na cukinię robiłam już go kilka razy i Wam też polecam spróbować. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne