Cukiniowy sernik


Składniki:

Cukiniowy sernik 2 cukinie takie średnie
50 dkg sera ricotta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 kulka mozarelli
1 łyżeczka soli
pieprz ziołowy
oliwa
1 garść pestek z dyni


Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy, suszymy a następnie ścieramy na tarce i solimy. Odstawiamy na 10 minut. Teraz dobrze odciskamy.

Łączymy ser ricotta z pokrojona drobniutko lub startą cebulą, posiekanym czosnkiem, cukinią, rozkłóconymi jajkami oraz pestkami z dyni.

Doprawiamy pieprzem - pamiętajcie cukinia jest solona więc nie przesadźcie z solą.

Nakładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.

Na wierzchu układamy ser i zapiekamy w 180'C przez około 1 godzinę - możecie tez zrobić tak zapiec sam sernik a ser mozzarella dać pół godziny przed końcem pieczenia.



Kiedyś ten przepis wyszperałam w internecie i nie pamiętam nawet gdzie.
Sernik jest przepyszny idealny na kolację lub nawet obiad, ja dodałam od siebie jeszcze pestki z dyni.

Teraz gdy mamy sezon na cukinię robiłam już go kilka razy i Wam też polecam spróbować.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne