Suszone na słońcu pomidory


Składniki:

5 pomidorów Lima żółtych
5 pomidorów Lima czerwonych
1/2 kg pomidorków koktajlowych
6 pomidorów malinowych

2 czerwone papryki chili
świeży czosnek
bazylia suszona
pieprz czarny młotkowany
świeże listki szałwii

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
oliwa truflowa
oliwa z bazylią


Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Ja małym nożykiem wycinałam zieloną część od ogonka i środek z nasionami.
Paprykę chili myjemy i kroimy w paski.

Gdy już się uporaliście z wydrążeniem pomidorków układamy je na kratce - ja ułożyłam je na kratce z piekarnika - i stawiamy na blaszce pokrytej folią aluminiową (folię układamy jaśniejszą stroną do góry).
Taki sposób suszenia pomidorów sprawia że się suszą z obu stron.
Solimy solą i wystawiamy na słońce. Między pomidorki układamy paprykę chili.

Ja cały dzień je suszę na balkonie bo akurat mój balkon cały dzień jest słoneczny.

Suszymy około tygodnia.

I teraz na tym skończę mój wpis - pomidorki z chili się suszą a jak będą gotowe to napiszę jakie połączenia smakowe zrobiłam.

Wysuszone pomidorki lekko solimy i wkładamy do słoików. Dodajemy zioła - ja zrobiłam z szałwią i tutaj dolałam odrobinę oliwy truflowej, następne z czosnkiem i bazylią z oliwą bazyliową oraz z tymiankiem i pieprzem młotkowanym z oliwą z oliwek.

Słoki zalewamy oliwą i wstawiamy w chłodne miejsce.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne