Suszone na słońcu pomidorySkładniki: 5 pomidorów Lima żółtych 5 pomidorów Lima czerwonych 1/2 kg pomidorków koktajlowych 6 pomidorów malinowych 2 czerwone papryki chili świeży czosnek bazylia suszona pieprz czarny młotkowany świeże listki szałwii oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oliwa truflowa oliwa z bazylią |
Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Ja małym nożykiem wycinałam zieloną część od ogonka i środek z nasionami. Paprykę chili myjemy i kroimy w paski. Gdy już się uporaliście z wydrążeniem pomidorków układamy je na kratce - ja ułożyłam je na kratce z piekarnika - i stawiamy na blaszce pokrytej folią aluminiową (folię układamy jaśniejszą stroną do góry). Taki sposób suszenia pomidorów sprawia że się suszą z obu stron. Solimy solą i wystawiamy na słońce. Między pomidorki układamy paprykę chili. Ja cały dzień je suszę na balkonie bo akurat mój balkon cały dzień jest słoneczny. Suszymy około tygodnia. I teraz na tym skończę mój wpis - pomidorki z chili się suszą a jak będą gotowe to napiszę jakie połączenia smakowe zrobiłam. Wysuszone pomidorki lekko solimy i wkładamy do słoików. Dodajemy zioła - ja zrobiłam z szałwią i tutaj dolałam odrobinę oliwy truflowej, następne z czosnkiem i bazylią z oliwą bazyliową oraz z tymiankiem i pieprzem młotkowanym z oliwą z oliwek. Słoki zalewamy oliwą i wstawiamy w chłodne miejsce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne