Galaretka z czarnego bzu z cytryną


Składniki:

1 kg obranych owców czarnego bzu
1/2 szklanka wody
1 cytryna

2 szklanki cukru


Sposób przygotowania:

Umyte dokładnie owoce czarnego bzu wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 10-15 minut. Możecie je w tym czasie pognieść tłuczkiem by puściły jak najwięcej soku.

Teraz całość przecieramy przez sitko i wlewamy ponownie do garnka. Ja otrzymałam 2 szklanki soku i dodałam tyle samo cukru.

Ścieramy skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok do soku z czarnego bzu. Podgrzewamy tylko tyle by był bardzo gorący i przelewamy do słoiczków.

Z podanej porcji wyszły mi dwa słoiczki po 370 ml każdy.



Gdy już zrobiłam syrop z owoców czarnego bzu postanowiłam zrobic też galaretkę. Galaretka jest przepyszna, lekko cytrynowa i o pięknym kolorze.

Ciekawa jestem czy wytrzyma do zimy - taka jest smaczna.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne