Galaretka z czarnego bzu z cytrynąSkładniki: 1 kg obranych owców czarnego bzu 1/2 szklanka wody 1 cytryna 2 szklanki cukru |
Sposób przygotowania: Umyte dokładnie owoce czarnego bzu wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 10-15 minut. Możecie je w tym czasie pognieść tłuczkiem by puściły jak najwięcej soku. Teraz całość przecieramy przez sitko i wlewamy ponownie do garnka. Ja otrzymałam 2 szklanki soku i dodałam tyle samo cukru. Ścieramy skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok do soku z czarnego bzu. Podgrzewamy tylko tyle by był bardzo gorący i przelewamy do słoiczków. Z podanej porcji wyszły mi dwa słoiczki po 370 ml każdy. Gdy już zrobiłam syrop z owoców czarnego bzu postanowiłam zrobic też galaretkę. Galaretka jest przepyszna, lekko cytrynowa i o pięknym kolorze. Ciekawa jestem czy wytrzyma do zimy - taka jest smaczna. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne