Muffinki kokosowo-limonkowe z śliwkami i białą czekoladą


Składniki:

SUCHE:
30 dkg mąki
15 dkg sukru
1 biała czekolada
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

MOKRE:
300 ml mleka
110 ml oleju
1 duże jajko
3 łyżki mleka kokosowego instant
sok z 1/2 limonki

śliwki pokrojone na pół i wypestkowane
cukier do posypania


Sposób przygotowania:

Łączymy mokre składniki z mokrymi i dodajemy do nich mleko kokosowe instant - roztrzepujemy widelcem składniki.

Czekoladę białą kroimy na małe kawałeczki i łaczymy z pozostałymi składnikami suchymi.

Płynną mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy niedbale kilka razy - tylko tyle by składniki się nam połączyły.

Nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i do każdej muffinki wkładamy 2-3 połówki śliwki i posypujemy lekko cukrem.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 190'C.


Bardzo lubię zapach pieczonych śliwek i gdy tylko wyjełam muffinki z piekarnika siedziałam i wąchałam - zapach cudowny.

Smak muffinek wręcz bajeczny - biała czekolada się lekko rozpuściłą i stworzyła małe chrupiące kawałeczki.
Powiem warto zrobić te muffinki i ja napewno jeszcze nie raz je zrobię.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne