Muffinki kokosowo-limonkowe z śliwkami i białą czekoladąSkładniki: SUCHE: 30 dkg mąki 15 dkg sukru 1 biała czekolada 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody MOKRE: 300 ml mleka 110 ml oleju 1 duże jajko 3 łyżki mleka kokosowego instant sok z 1/2 limonki śliwki pokrojone na pół i wypestkowane cukier do posypania |
Sposób przygotowania: Łączymy mokre składniki z mokrymi i dodajemy do nich mleko kokosowe instant - roztrzepujemy widelcem składniki. Czekoladę białą kroimy na małe kawałeczki i łaczymy z pozostałymi składnikami suchymi. Płynną mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy niedbale kilka razy - tylko tyle by składniki się nam połączyły. Nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i do każdej muffinki wkładamy 2-3 połówki śliwki i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190'C. Bardzo lubię zapach pieczonych śliwek i gdy tylko wyjełam muffinki z piekarnika siedziałam i wąchałam - zapach cudowny. Smak muffinek wręcz bajeczny - biała czekolada się lekko rozpuściłą i stworzyła małe chrupiące kawałeczki. Powiem warto zrobić te muffinki i ja napewno jeszcze nie raz je zrobię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne