Krem szczawiowo-szpinakowy z nutką limonkowąSkładniki: ![]() 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 4 zielone liście pory 1 gałązka z liśćmi selera 2 duże garście szczawiu 1 duża garść szpinaku 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sok z 1/3-1/2 limonki |
Sposób przygotowania: Obieramy ziemnkai, marchewkę, pietruszkę i selera. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak z 4 cm powyżej poziomu warzyw) i dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, liście pory i selera oraz pokrojony czosnek. Gotujemy około 20 minut i wyjmujemy liście selera, listki laurowe i ziele aagielskie. Wrzucamy do garnka umyte i pokrojone liście szpinaku i szczawiu. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Miksujemy na gładki krem i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Kiedyś zrobiłam krem z szczawiu i robiąc zakupy na targu zobaczyłam piękny szpinak. Kupiłam i wzorując się na kremie szczawiowym ugotowałam kremik szczawiowo-szpinakowy. Doprawiłam go limonką i dzięki temu zyskał on dodatkowo na smaku. Prosty i bardzo pożywny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne