Krem szczawiowo-szpinakowy z nutką limonkową


Składniki:

3 ziemniaki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
4 zielone liście pory
1 gałązka z liśćmi selera
2 duże garście szczawiu
1 duża garść szpinaku
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
sok z 1/3-1/2 limonki


Sposób przygotowania:

Obieramy ziemnkai, marchewkę, pietruszkę i selera. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak z 4 cm powyżej poziomu warzyw)
i dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, liście pory i selera oraz pokrojony czosnek.

Gotujemy około 20 minut i wyjmujemy liście selera, listki laurowe i ziele aagielskie.

Wrzucamy do garnka umyte i pokrojone liście szpinaku i szczawiu. Gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.

Miksujemy na gładki krem i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Kiedyś zrobiłam krem z szczawiu i robiąc zakupy na targu zobaczyłam piękny szpinak. Kupiłam i wzorując się na kremie szczawiowym ugotowałam kremik szczawiowo-szpinakowy.
Doprawiłam go limonką i dzięki temu zyskał on dodatkowo na smaku. Prosty i bardzo pożywny.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne