Suszone na słońcu czerwone chiliSkładniki: papryczki chili odrobina soli |
Sposób przygotowania: Papryczki dokładnie myjemy i suszymy. Teraz bardzo ostrym nożem - ja miałam taki cienki 0 odcinamy ogonki i wydłubujemy nożem środki z nasionkami. Musimy otrzymać takie tuby jakbyśmy chcieli je nadziewać. Kroimy papryczki pod lekkim skosem w talarki. Ja pokrojone papryczki razem z nasionkami jak się trafiły układałam na paterze przykrytej folią spożywczą tą jasną stroną do góry. Lekko je solimy i wystawiamy na słońce. Moje papryczki suszyły się pięć dni. Przekładamy do suchego pojemniczka i używamy przez całą zimę. Zainspirowana suszeniem pomidorów postanowiłam wysuszyć także papryczki chili. Papryczki chili wysuszyły się bardzo ładnie więc na pewno w przyszłym roku też będę je suszyła. Dodam tylko że cudownie pachną :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne