Suszone na słońcu czerwone chili


Składniki:

papryczki chili
odrobina soli


Sposób przygotowania:

Papryczki dokładnie myjemy i suszymy. Teraz bardzo ostrym nożem - ja miałam taki cienki 0 odcinamy ogonki i wydłubujemy nożem środki z nasionkami.

Musimy otrzymać takie tuby jakbyśmy chcieli je nadziewać. Kroimy papryczki pod lekkim skosem w talarki.

Ja pokrojone papryczki razem z nasionkami jak się trafiły układałam na paterze przykrytej folią spożywczą tą jasną stroną do góry. Lekko je solimy i wystawiamy na słońce.

Moje papryczki suszyły się pięć dni.
Przekładamy do suchego pojemniczka i używamy przez całą zimę.


Zainspirowana suszeniem pomidorów postanowiłam wysuszyć także papryczki chili. Papryczki chili wysuszyły się bardzo ładnie więc na pewno w przyszłym roku też będę je suszyła. Dodam tylko że cudownie pachną :)

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne