Zapiekane figi z serem z żurawiną otulone szynką brandenburskąSkładniki: 3 świeże figi 1 krążek sera pleśniowego z żurawiną 3 plastry szynki branedenburskiej |
Sposób przygotowania: Owoce dokładnie myjemy i suszymy. Każdą figę nacinamy na krzyż - tak na 1 cm. Z serka wycinamy zgrabne trójkąciki i wkładamy po dwa do każdego owocu - ja ułożyłam je w dwóch przeciwległych nacięciach. Owijamy plastrem szynki każdą figę i układamy osobno w ramekinach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10-15 minut. Robiąc zakupy zobaczyłam świeże figi i oczywiście musiałam je kupić. Idąc dalej zobaczyłam ser pleśniowy z żurawiną - pomyslałam to będzie kompan moich fig. Tak więc figi na wytrawnie miały być i tutaj idealnie pasowała szynka brandenburska - słona, wędzona i cudownie pachnąca. Całe trio pasuje wyśmienicie do siebie i jestem pewna, że polubiło swoje towarzystwo na tyle by ponownie zagościć na moim stole. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne