Lemon curd domowySkładniki: 3 cytryny - ja dałam dwie cytryny i jedną pomarańczę 1 i 1/2 szklanki cukru 3 jajka 10 dkg masła |
Sposób przygotowania: Cytrusy dokładnie szorujemy i sparzamy. Suszymy. Ścieramy skórki do miseczki i osobno wyciskamy sok. Do startych skórek dodajemy masło oraz cukier i miksujemy mikserem do połączenia się składników. Wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy. Teraz wlewamy sok i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do rondelka i ustawiamy na małym ogniu. Gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Gorący przelewamy do słoików i ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Ostatnio w wielu mijescach czytałam o tym czarodziejskim lemon curdzie. Niestety w Polsce jest trudno dostepny ale ponoć można go już dostać. Poszperałam i znalazłam kilka przepisów na domowy lemon curd. Nie jadłam nigdy takiego gotowego i nie miałam do czego porównać smaku ale mój wyszedł rewelacyjny. Słodko-kwaśny poprostu przepyszny, mojemu mężowi bardzo przypominał smak cukierków z naszego dzieciństwa. Polecam zrobienie takiego lemon curd'a w domu - ja już nie będę szukała w sklapach. A następnym razem zrobię z limonki :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne