Lemon curd domowy


Składniki:

Lemon curd domowy 3 cytryny - ja dałam dwie cytryny i jedną pomarańczę
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
10 dkg masła


Sposób przygotowania:

Cytrusy dokładnie szorujemy i sparzamy. Suszymy.

Ścieramy skórki do miseczki i osobno wyciskamy sok.
Do startych skórek dodajemy masło oraz cukier i miksujemy mikserem do połączenia się składników.

Wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy. Teraz wlewamy sok i całość dokładnie mieszamy.

Przelewamy do rondelka i ustawiamy na małym ogniu. Gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Gorący przelewamy do słoików i ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.



Ostatnio w wielu mijescach czytałam o tym czarodziejskim lemon curdzie. Niestety w Polsce jest trudno dostepny ale ponoć można go już dostać.

Poszperałam i znalazłam kilka przepisów na domowy lemon curd. Nie jadłam nigdy takiego gotowego i nie miałam do czego porównać smaku ale mój wyszedł rewelacyjny.

Słodko-kwaśny poprostu przepyszny, mojemu mężowi bardzo przypominał smak cukierków z naszego dzieciństwa.

Polecam zrobienie takiego lemon curd'a w domu - ja już nie będę szukała w sklapach. A następnym razem zrobię z limonki :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne