Oliwa aromatyzowana czosnkiem oraz chili z nutką bazylii i pomidorów


Składniki:

250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka suszonej bazylii
3/4 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 duży kawałek suszonego czerwonego chili
1 mały ząbek czosnku


Sposób przygotowania:

Oliwę przelewamy do buteleczki i wrzucamy do niej bazylię, suszone pomidory oraz suszone chili.

Czosnek kroimy w paseczki i wrzycamy do buteleczki z oliwą.
Odstawiamy na dwa tygodnie do tzw. przegryzienia się.



Robienie domowej oliwy aromatyzowanej daje nam tysiące możliwości - możemy zrobić sobie mieszankę taką jaką najbardziej lubimy.

Ja uwielbiam smak suszonych pomidorów i czosnku wiec musiałam je wykorzystać w swojej oliwie - dla wzbogacenia smaku dodałam chili i bazylię.

Całość pachnie wybornie i już sobie wyobrażam ja będzie smakować :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne