Hawayij - domowa mieszanka przyprawowa


Składniki:

Hawayij - domowa mieszanka przyprawowa 5 łyżeczek ziaren pieprzu
3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1-2 łyżeczki mielonej kurkumy


Sposób przygotowania:

Wszystkie ziarenka osobno tłuczemy w możdzierzu i wsypujemy do słoiczka.
Gdy tłuczemy kardamon to zostają nam te łupinki - ja je wyrzuciłam.

Aby przyprawa miała ładny żółty kolor dodajemy do niej kurkumę.



Ta ostra mieszanka przyprawowa pochodzi z Jemenu, gdzie chetnie stosuje się duże ilości chili.

Nadaje się do zup i dań jednogarnkowych - sczególnie dobrze pasuje do baraniny i wołowiny. Osoby które lubią ostrą kuchnię, mogą nią doprawiać wszelkie gulasze i mięsa.

A przepis pochodzi z książki"Kuchnia orientalna" wydawnictwa Muza.

Na talerzu są przyprawy przed użyciem możdzierza a tło to gotowa mieszanka przyprawowa.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne