Hawayij - domowa mieszanka przyprawowaSkładniki: 5 łyżeczek ziaren pieprzu 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy |
Sposób przygotowania: Wszystkie ziarenka osobno tłuczemy w możdzierzu i wsypujemy do słoiczka. Gdy tłuczemy kardamon to zostają nam te łupinki - ja je wyrzuciłam. Aby przyprawa miała ładny żółty kolor dodajemy do niej kurkumę. Ta ostra mieszanka przyprawowa pochodzi z Jemenu, gdzie chetnie stosuje się duże ilości chili. Nadaje się do zup i dań jednogarnkowych - sczególnie dobrze pasuje do baraniny i wołowiny. Osoby które lubią ostrą kuchnię, mogą nią doprawiać wszelkie gulasze i mięsa. A przepis pochodzi z książki"Kuchnia orientalna" wydawnictwa Muza. Na talerzu są przyprawy przed użyciem możdzierza a tło to gotowa mieszanka przyprawowa. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne