Ciasto śliwkowe z orzechami


Składniki:

1/2 kg śliwek węgierek - już wypestkowanych
17,5 dkg masła
17,5 dkg jasnobrązowego cukru
3 jajka
17,5 dkg mąki
20 dkg orzechów laskowych - po 10 dkg orzechów laskowych i włoskich
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady + 20g
2 łyżki jasnobrązowego cukru


Sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki - wcześniej odkładamy sobie cztery sztuki i kroimy je na ćwiartki.

Miksujemy masło z cukrem i dodajemy po jednym jajku ciagle miksując.

W miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę (50g) oraz orzechy - w przepisie były drobno zmielone orzechy ale ja je posiekałam nożem. Wszystko mieszamy.

Stopniowo dodajemy mączną mieszankę do masy jajecznej. Mieszamy chwilę i teraz wsypujemy pokrojone śliwki. Mieszamy je łyżką z resztą ciasta.

Tortownicę - ja użyłam o średnicy 21 cm - wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i na górę układamy ćwiartki śliwek które posypujemy brązowym cukrem i drobno posiekaną czekoladą (20g).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.



To ciasto zobaczyłam u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... która piekła je wspólnie z Cudawianką z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl... oraz z Atinką z blogu www.atinabc.blox.pl.

Tak mnie zachwyciło połączenie śliwek i orzechów, że musiałam je upiec. Uwielbiam zapach ciepłych śliwek i smak orzechów w cieście.
Ciasto wyszło bardzo ale to bardzo dobre, wilgotne, pachnące i bardzo chrupiące.

Bardzo dziękuję na ten wspaniały przepis - napewno jeszcze nie raz to ciasto zagości u nas na stole.

A zainspirowana tym ciastem postanowiłam stworzyć własną kompozycje smakową - figi, lawenda, pistacje i biała czekolada.

Ale o tym już w nastepnym przepisie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne