Jagodowe ciasto z prażonymi migdałamiSkładniki: biszkopt upieczony z aromatem cytrynowym 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 2 śmietan fixy oetker 2 serki waniliowe po 140g każdy 2 szklanki jagód + 1/2 szklanki do posypania 4 łyżki prażonych słupków migdałowych |
Sposób przygotowania: Biszkopt pieczemy z dodatkiem aromatu cytrynowego - ja dodałam esencję cytrynową. Studzimy. Jeżeli lubicie i wyszedł Wam wysoki biszkopt to możecie go przekroic na pół. Ja upiekłam swój z połowy porcji więc był wysoki na 3 cm. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do lekko ubitej śmietan fixy. Galaretkę rozrabiamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Następnie razem z serkami dodajemy do ubitej śmietany. Chwilę razem miksujemy, dodajemy dwie szklanki jagód, mieszamy i wylewamy na zimny biszkopt. Na górę sypiemy pół szklanki jagód i uprażone na suchej patelni migdały. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia. Latem będąc na wakacjach w moich rodzinnych stronach na Śląsku w Tychach często jeżdzimy w góry. I jak to co roku zbieramy mase jagód - ja zawsze mówię, ze górskie jagody smakują wyjątkowo. Tak było i w tym roku - przeszliśmy 25 km po górach, nasz 5-letni synuś Amadeuszek dzielnie pokonywał kolejne kilometry. Oczywiście zbieraliśmy jagody i po powrocie do domu powstało z nich takie pyszne lekko cytrynowe ciasto. Prażone migdały dodają ciastu chrupkości i przełamują cytrynowo-jagodowy smak. Tak sobie myślę, że można też inaczej wykończyć ciasto - na górę wylać galaretkę a migdałami udekorowac boki ciasta. Tak zrobię w przyszłym roku gdy znowu wybierzemy się na jagody. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne