Jagodowe ciasto z prażonymi migdałami


Składniki:

biszkopt upieczony z aromatem cytrynowym
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
2 śmietan fixy oetker
2 serki waniliowe po 140g każdy
2 szklanki jagód + 1/2 szklanki do posypania
4 łyżki prażonych słupków migdałowych


Sposób przygotowania:

Biszkopt pieczemy z dodatkiem aromatu cytrynowego - ja dodałam esencję cytrynową. Studzimy.
Jeżeli lubicie i wyszedł Wam wysoki biszkopt to możecie go przekroic na pół. Ja upiekłam swój z połowy porcji więc był wysoki na 3 cm.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do lekko ubitej śmietan fixy.

Galaretkę rozrabiamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Następnie razem z serkami dodajemy do ubitej śmietany.
Chwilę razem miksujemy, dodajemy dwie szklanki jagód, mieszamy i wylewamy na zimny biszkopt.

Na górę sypiemy pół szklanki jagód i uprażone na suchej patelni migdały.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.



Latem będąc na wakacjach w moich rodzinnych stronach na Śląsku w Tychach często jeżdzimy w góry. I jak to co roku zbieramy mase jagód - ja zawsze mówię, ze górskie jagody smakują wyjątkowo.

Tak było i w tym roku - przeszliśmy 25 km po górach, nasz 5-letni synuś Amadeuszek dzielnie pokonywał kolejne kilometry. Oczywiście zbieraliśmy jagody i po powrocie do domu powstało z nich takie pyszne lekko cytrynowe ciasto.

Prażone migdały dodają ciastu chrupkości i przełamują cytrynowo-jagodowy smak.

Tak sobie myślę, że można też inaczej wykończyć ciasto - na górę wylać galaretkę a migdałami udekorowac boki ciasta. Tak zrobię w przyszłym roku gdy znowu wybierzemy się na jagody.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne