Śliwki w czekoladzie z whisky i lawendową nutkąSkładniki: 30 dkg suszonych śliwek 1 kg śliwek węgierek - już obranych 50 ml whisky 50 ml wody 15 dkg lawendowego cukru 10 dkg cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych gożdzików 10 dkg gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao |
Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy whisky wymieszaną z wodą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wrzucamy śliwki z whisky do garnka, dodajemy wypestkowane świeże śliwki i całość zasypujemy cukrem lawendowym i zwykłym. Zostawiamy na godzinę by śliwki puściły sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i smażymy śliwki do momentu aż zgęstnieją. Gorące śliwki miksujemy blenderem. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do śliwek wraz z kakao. Całość jeszcze chwilę smażymy i nakładamy do wypażonych słoiczków. Ja z tej porcji otrzymałam trzy słoiczki po 370 ml. Dopiero co wyniosłam swoje słoiczki z śliwką w czekoladzie do piwnicy a Bea z blogu www.beawkuchni.com... pokazała kolejny cudowny przepis na śliwki - tym razem z udziałem suszonych owoców. Cuż musiałam zrobić chociaż parę słoiczków. Wzorowałam się na przepisie podanym przez Beatkę ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Otrzymałam cudownie pachnące śliwkami i lawendą powidła, z posmakiem whisky i czekolady. Szkoda tylko, że moja piwnica jakoś się nie rozciąga :) Dziękuję Beatko za inspiracje :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne