Ogórki curry z selerem i cebuląSkładniki: 2,5 kg ogórków 3 średnie cebule 2 łyżki soli 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% 3-4 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grila 2 łyżeczki gorczycy w zierenkach liście selera korzeniowego liście laurowe |
Sposób przygotowania: Gotujemy cukier z octem - wystarczy chwilę tylko tyle by cukier się rozpuścił. Cebule kroimy w półplastreki i dodajemy do lekko przestudzonej zalewy. Ogórki razem ze skórką kroimy na podłużne ćwiartki, solimy i zostawiamy na dwie godziny. Od czasu do czasu możecie je przemieszać. Do garnka z zalewą i cebulą dodajemy obie papryki, pieprz, przyprawę do grila oraz gorczycę. Mieszamy. Po upływie dwóch godzin wkładamy do każdego wyparzonego słoika po małym listku laurowy i po 2-3 listki selera. Następnie układamy ogórki tak dość ciasno - wody z ogórków nie wylewajcie, tylko łyżka równo podzielcie i wlejcie do każdego słoika. Teraz - najlepiej robić to łyżką wlewając po jednej do każdego słoika pokolei - zalewamy ogórki zalewą z cebulą i przyprawami. Zalewy na byc tak z 2 cm poniżej ogórków - gdyby było za mało to możecie dolac przegotowanej ostudzonej wody. Ale pamiętajcie, że podczas pasteryzacji jeszcze trochę płynu przybędzie. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy słoiki 10 minut od zagotowania się wody w garnku. Chciałam zroboc jakieś ogórki na zimę - szukałam w internecie i znalazłam kilka przepisów ale w każym z nich podobało mi się co innego. Więc stworzyłam swój przepis wzorując się na trzech innch. Ogórki wyszły bardzo ale to bardzo chrupiące, lekko ostre z aromatem curry - takie jak sobie wymyśliłam. z podanych składników otrzymałam 14 słoiczków po 370 ml. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne