Ogórki curry z selerem i cebulą


Składniki:

2,5 kg ogórków
3 średnie cebule
2 łyżki soli
2 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
3-4 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pikantnej przyprawy do
grila
2 łyżeczki gorczycy w zierenkach
liście selera korzeniowego
liście laurowe


Sposób przygotowania:

Gotujemy cukier z octem - wystarczy chwilę tylko tyle by cukier się rozpuścił.

Cebule kroimy w półplastreki i dodajemy do lekko przestudzonej zalewy.

Ogórki razem ze skórką kroimy na podłużne ćwiartki, solimy i zostawiamy na dwie godziny. Od czasu do czasu możecie je przemieszać.

Do garnka z zalewą i cebulą dodajemy obie papryki, pieprz, przyprawę do grila oraz gorczycę. Mieszamy.

Po upływie dwóch godzin wkładamy do każdego wyparzonego słoika po małym listku laurowy i po 2-3 listki selera. Następnie układamy ogórki tak dość ciasno - wody z ogórków nie wylewajcie, tylko łyżka równo podzielcie i wlejcie do każdego słoika.

Teraz - najlepiej robić to łyżką wlewając po jednej do każdego słoika pokolei - zalewamy ogórki zalewą z cebulą i przyprawami.

Zalewy na byc tak z 2 cm poniżej ogórków - gdyby było za mało to możecie dolac przegotowanej ostudzonej wody. Ale pamiętajcie, że podczas pasteryzacji jeszcze trochę płynu przybędzie.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy słoiki 10 minut od zagotowania się wody w garnku.



Chciałam zroboc jakieś ogórki na zimę - szukałam w internecie i znalazłam kilka przepisów ale w każym z nich podobało mi się co innego.
Więc stworzyłam swój przepis wzorując się na trzech innch.

Ogórki wyszły bardzo ale to bardzo chrupiące, lekko ostre z aromatem curry - takie jak sobie wymyśliłam.
z podanych składników otrzymałam 14 słoiczków po 370 ml.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne