Ciasto z figami, białą czekoladą, pistacjami z nutką lawendową


Składniki:

2 świeże figi
2/3 tabliczki białej czekolady
3 jajka
17,5 dkg masła
14 dkg cukru lawendowego
17,5 dkg mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg pistacji
1 łyżeczka suszonej lawendy
2 łyżeczki cukru brązowego


Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy mikserem i odkładamy do miseczki.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ubite jajka. Miksujemy chwilę.

Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojoną dość drobno czekoladę, suszoną lawendę i posiekane pistacje. Całość mieszamy łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia - ja zawsze gdy piekę ciasta w tortownicy to wycinam okrąg z papieru tylko na spód. Wylewamy ciasto i lekko je wyrównujemy.

Umyte figi kroimy na cząstki i wtykami w ciasto lekko je przy tym dociskając. Posypujemy brązowym cukrem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około godziny.



Ciasto z figami powstało po upieczeniu ciasta śliwkowego z orzechami - jedząc je już myślałam jakby je tutaj pozmieniać.

Powstało ciasto bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku. Figi z pistacjami i lawendą tworzą idelane połączenie a gdy dodamy do tego jeszcze pistacje które są lekko słone - wychodzi ciasto wręcz wyśmienite.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne