Ciasto z figami, białą czekoladą, pistacjami z nutką lawendowąSkładniki: 2 świeże figi 2/3 tabliczki białej czekolady 3 jajka 17,5 dkg masła 14 dkg cukru lawendowego 17,5 dkg mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg pistacji 1 łyżeczka suszonej lawendy 2 łyżeczki cukru brązowego |
Sposób przygotowania: Jajka ubijamy mikserem i odkładamy do miseczki. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ubite jajka. Miksujemy chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojoną dość drobno czekoladę, suszoną lawendę i posiekane pistacje. Całość mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia - ja zawsze gdy piekę ciasta w tortownicy to wycinam okrąg z papieru tylko na spód. Wylewamy ciasto i lekko je wyrównujemy. Umyte figi kroimy na cząstki i wtykami w ciasto lekko je przy tym dociskając. Posypujemy brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około godziny. Ciasto z figami powstało po upieczeniu ciasta śliwkowego z orzechami - jedząc je już myślałam jakby je tutaj pozmieniać. Powstało ciasto bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku. Figi z pistacjami i lawendą tworzą idelane połączenie a gdy dodamy do tego jeszcze pistacje które są lekko słone - wychodzi ciasto wręcz wyśmienite. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne