Oliwa cytrynowa z szałwią i kolorowym pieprzem


Składniki:

250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 płaskie łyżeczki kolorowego pieprzu
skórka z cytryny z 1/2 owocu
gałązka świeżej szałwi


Sposób przygotowania:

Oliwę wlewamy do buteleczki.

Ja cytrynę potraktowałam zestem - powstały cieniutkie cytrynowe sprężynki które wrzucamy do oliwy.

Wsypujemy pieprz i wkładamy szałwię. Zakręcamy i odstawiamy - od czasu do czasu potrząsamy buletką.



To moja kolejna propozycja na oliwę aromatyzowaną zrobioną samodzielnie.

Postanowiłam zrobic sobie oliwę cytrynową, dodałam do niej pieprz i tak sobie pomyślałam, że pasowałaby do tej kompozycji szałwia. Urwałam gałązkę i wrzuciłam do buteleczki.

Teraz wystarczy poczekać i delektowac się pyszną oliwą cytrynową.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne