Dżem dyniowo-pomarańczowy z melonem oraz imbirem


Składniki:

30 dkg dyni - już obranej
30 dkg melona galia - już obranego
1 pomarańcza
sok z 1/3 cytryny
1 galaretka cytrynowa
4 cienkie plasterki świeżego imbiru
18 dkg cukru trzcinowego
1/3 szklankiw wody plus 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Dynię kroimy n amałe kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier - wcześniej z podanej poecji cukru odsypujemy czubatą łyżkę do drugiego garnka.
Zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy dynię bez przykrycia.

Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ja ją potraktowałam zestem i ściełam cienko skórkę którą wrzucamy do garnka z łyżką cukru. Wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy. Ja skórke gotowałam około 5 minut - po tym czasie skórka się skarmelizowała.

Owoc pomarańczy obieramy i wycinamy miąższ. Razem ze sokiem wrzucamy do gotującej się dynii. Ja dodatkowo wycisnełam te białe części które zostały mi po wycinaniu.

Melona kroimy w mała kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się dynią, dodajemy posiekany drobno imbir i skórkę z pomarańczy. Wciskamy sok z cytryny i całość gotujemy aż lekko zgęstnieje.

Miksujemy blenderem i do gorącego dżemu dodajemy suchą galaretkę cytrynową.
Chwilę całość gotujemy ciągle mieszając.

Z podanej porcji otrzymałam jeden duży słoik 750 ml.



W tym dżemie - jak to sama powiedziała - Viridianka z blogu www.cioccolatogatto.blox.pl... jest zakochana.
A ja miałam akurta jeszcze mały kawałek dynii w lodówce więc zrobiłam. Dodałam jeszcze melona i galaretke cytrynową - całość wyszła oszałamiająca w smaku i kolorze.

I muszę kolejny raz napisać - jak ja ubolewam nad brakiem spiżarni.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne