Dżem dyniowo-pomarańczowy z melonem oraz imbiremSkładniki: 30 dkg dyni - już obranej 30 dkg melona galia - już obranego 1 pomarańcza sok z 1/3 cytryny 1 galaretka cytrynowa 4 cienkie plasterki świeżego imbiru 18 dkg cukru trzcinowego 1/3 szklankiw wody plus 2 łyżki |
Sposób przygotowania: Dynię kroimy n amałe kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier - wcześniej z podanej poecji cukru odsypujemy czubatą łyżkę do drugiego garnka. Zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy dynię bez przykrycia. Pomarańczę dokładnie szorujemy. Ja ją potraktowałam zestem i ściełam cienko skórkę którą wrzucamy do garnka z łyżką cukru. Wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy. Ja skórke gotowałam około 5 minut - po tym czasie skórka się skarmelizowała. Owoc pomarańczy obieramy i wycinamy miąższ. Razem ze sokiem wrzucamy do gotującej się dynii. Ja dodatkowo wycisnełam te białe części które zostały mi po wycinaniu. Melona kroimy w mała kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się dynią, dodajemy posiekany drobno imbir i skórkę z pomarańczy. Wciskamy sok z cytryny i całość gotujemy aż lekko zgęstnieje. Miksujemy blenderem i do gorącego dżemu dodajemy suchą galaretkę cytrynową. Chwilę całość gotujemy ciągle mieszając. Z podanej porcji otrzymałam jeden duży słoik 750 ml. W tym dżemie - jak to sama powiedziała - Viridianka z blogu www.cioccolatogatto.blox.pl... jest zakochana. A ja miałam akurta jeszcze mały kawałek dynii w lodówce więc zrobiłam. Dodałam jeszcze melona i galaretke cytrynową - całość wyszła oszałamiająca w smaku i kolorze. I muszę kolejny raz napisać - jak ja ubolewam nad brakiem spiżarni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne