Drożdzowe ze śliwkami i waniliową kruszonkąSkładniki: 250 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1o dkg cukru jasnego brązowego 3 płaskie łyżki cukru waniliowego 10 dkg roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 25 dkg mąki pszennej zwykłej 25 dkg mąki puszystej lubella do ciast drożdżowych Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 50 g zimnego masła szczypta soli śliwki węgierki - wypestkowane |
Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Zostawiamy na 15 minut by zaczęły bąbelkować. Pozostałe mleko łączymy z letnim masłem. W misce miksera łączymy mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy porcjami drożdże oraz mleko z masłem . Miksujemy i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. Nakrywamy ciasto folia spożywczą i zostawiamy na 1-2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy - ja piekłam w okrągłej blaszcze o średnicy 32 cm. Lekko smarujemy z góry rozpuszczonym masłem lub olejem i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Połówki śliwek układamy na cieście. Składniki kruszynki łączymy w miseczce i posypujemy ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 30-40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Chciałam upiec ciasto drożdżowe koniecznie musiało być ze śliwkami. Mam już kilka sprawdzonych przepisów ale chciałam wypróbować jakiś nowy. I akurat dzisiaj Liska z blogu www.whiteplate.blogspot.com... dodała przepis na takie zwykłe ciasto drożdżowe z gruszkami. Podmieniłam tylko owoce i w kruszonce dodałam cukier waniliowy. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnące cudownie wanilią i ciepłymi śliwkami - takie zwykłe-niezwykłe ciasto drożdżowe. Przypomina mi ciasto mojej babci Karolci - która robiła wyborne ciasta. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne