Drożdzowe ze śliwkami i waniliową kruszonką


Składniki:

250 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
1o dkg cukru jasnego brązowego
3 płaskie łyżki cukru waniliowego
10 dkg roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
25 dkg mąki pszennej zwykłej
25 dkg mąki puszystej lubella do ciast drożdżowych

Kruszonka:
80 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli

śliwki węgierki - wypestkowane


Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Zostawiamy na 15 minut by zaczęły bąbelkować.
Pozostałe mleko łączymy z letnim masłem.

W misce miksera łączymy mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy porcjami drożdże oraz mleko z masłem . Miksujemy i dodajemy jajko.
Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.

Nakrywamy ciasto folia spożywczą i zostawiamy na 1-2 godziny do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy - ja piekłam w okrągłej blaszcze o średnicy 32 cm. Lekko smarujemy z góry rozpuszczonym masłem lub olejem i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Połówki śliwek układamy na cieście.
Składniki kruszynki łączymy w miseczce i posypujemy ciasto.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 30-40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.



Chciałam upiec ciasto drożdżowe koniecznie musiało być ze śliwkami. Mam już kilka sprawdzonych przepisów ale chciałam wypróbować jakiś nowy.

I akurat dzisiaj Liska z blogu www.whiteplate.blogspot.com... dodała przepis na takie zwykłe ciasto drożdżowe z gruszkami. Podmieniłam tylko owoce i w kruszonce dodałam cukier waniliowy.

Ciasto jest bardzo puszyste, pachnące cudownie wanilią i ciepłymi śliwkami - takie zwykłe-niezwykłe ciasto drożdżowe. Przypomina mi ciasto mojej babci Karolci - która robiła wyborne ciasta.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne