Kawa z likierem baileys z piankąSkładniki: 30 ml likieru baileys 125 ml wody 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki bitej śmietany |
Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w ciepłej przegotowanej wodzie - chodzi o to by nie była ona wrząca. Do ozdobnej szklanki na dno wkładamy bitą śmietanę i nalewamy likier baileys. Teraz dolewamy kawy - powstanie nam na górze pianka z bitej śmietany która się lekko rozpuści. Kawa będzie miała trzy kolory - na dole jasny to baileys, później kawa a na górze pianka która jest biała. Czasami kiedy mam taki dzień którego nie można zaliczyć do udanych - powiedzie czasami od samego ranka się nic nie układa - robię sobie taką pyszną kawę. Likier baileys bardzo lubię a kawa z nim jest rewelacyjna- od razu robi się rażniej na duszy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne