"Egipski kebap"Składniki: mięso mielone 50 dkg cebula 1,5 sztuki jajko 1 sztuka czosnek 2 ząbki przyprawa do gyrosa i kebabu 2 łyżki sól do smaku pieprz ziołowy do smaku patyczki do szaszłyków sos czosnkowo-bazyliowy |
Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie i formujemy z mięsa coś jakby kiełbaski długości 5 cm i grubości 2 cm. Możecie też dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki. Smarujemy oliwą i pieczemy albo na patelni albo w piekarniku - możecie też latem zrobić to na grilu. Podajemy a sosem, z ryżem lub bułką. To moja wariacja na temat egipskich kebapów - wiem to nie prawdziwy kebap. Ale powiem Wam, że czasami nazwa robi bardzo dużo - ja doskonale sobie zdaję sprawę, że to sposób na podanie zwykłych mielonych w innej formie. Ale cz nie o to chodzi w gotowaniu - o smaczne jedzenie i zabawę w kuchni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne