"Egipski kebap"


Składniki:

"Egipski kebap" mięso mielone 50 dkg
cebula 1,5 sztuki
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przyprawa do gyrosa i kebabu 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
patyczki do szaszłyków
sos czosnkowo-bazyliowy


Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie i formujemy z mięsa coś jakby kiełbaski długości 5 cm i grubości 2 cm.
Możecie też dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki.

Smarujemy oliwą i pieczemy albo na patelni albo w piekarniku - możecie też latem zrobić to na grilu.
Podajemy a sosem, z ryżem lub bułką.



To moja wariacja na temat egipskich kebapów - wiem to nie prawdziwy kebap.

Ale powiem Wam, że czasami nazwa robi bardzo dużo - ja doskonale sobie zdaję sprawę, że to sposób na podanie zwykłych mielonych w innej formie. Ale cz nie o to chodzi w gotowaniu - o smaczne jedzenie i zabawę w kuchni.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne