Sos cytrynowySkładniki: 10 dkg majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 łyżki soku z cytryny sól cukier pieprz cytrynowy |
Sposób przygotowania: Majonez w miseczce mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i skórką. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i całość dokładnie mieszamy. Sos odstawiamy przykryty do lodówki na 1-2 godziny. Ten sos jest bardzo szybki w przygotowaniu, orzeżwiający i bardzo smaczny - idelanie pasuje do jajek czy wędlin. Zdziwicie się pewnie skąd u mnie świąteczne ozdoby na zdjęciach - odpowiedż jest prosta, trzeba w końcu opublikować przepisy i zdjęcie które leżą już zbyt długo w czeluści komputera. Sos polecam ale tak sobie teraz myślę, że idąc za ciosem można też przygotować taki sos z pomarańczą czy limonką - ohh trzeba sprawdzić smak:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne