Sos cytrynowy


Składniki:

Sos cytrynowy 10 dkg majonezu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
sól
cukier
pieprz cytrynowy


Sposób przygotowania:

Majonez w miseczce mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i skórką.

Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i całość dokładnie mieszamy.

Sos odstawiamy przykryty do lodówki na 1-2 godziny.



Ten sos jest bardzo szybki w przygotowaniu, orzeżwiający i bardzo smaczny - idelanie pasuje do jajek czy wędlin.

Zdziwicie się pewnie skąd u mnie świąteczne ozdoby na zdjęciach - odpowiedż jest prosta, trzeba w końcu opublikować przepisy i zdjęcie które leżą już zbyt długo w czeluści komputera.

Sos polecam ale tak sobie teraz myślę, że idąc za ciosem można też przygotować taki sos z pomarańczą czy limonką - ohh trzeba sprawdzić smak:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne