Kotety sojowe z natką pietruszki i ziołami


Składniki:

1 paczka granulatu sojowego expresowego 170 g
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
1 pszenna bułka
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
bułka tarta

WYWAR:
1 litr wody
1 ziela angielskie
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku


Sposób przygotowania:

Gotujemy wywar ze składników na wywar a gdy się zacznie gotować to wsypujemy do niego granulat. Gotujemy 5 minut i odcedzamy lekko odciskając z nadmiaru wody.

Wrzucamy do miski i lekko studzimy. Wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę. Natkę siekamy i dodajemy do masy.

Dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy. Gdy będzie za mokre to dodajemy bułki tartej - masa ma mieć taką konsystencję, że gdy zrobimy w rękach kulkę to się nie rozleci.

Teraz formujemy kotlety średniej wielkości i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z sezonową surówką lub z jakimś sosem - czosnkowym albo grzybowym.



Takie kotlety są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Można też zrobić wersję z mięserm mielonym i dodac do niego granulatu sojowego.

Ja osobiście najbardziej lubię je z sosem grzybowym.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne