Kotety sojowe z natką pietruszki i ziołamiSkładniki: 1 paczka granulatu sojowego expresowego 170 g 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 1 pszenna bułka 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego bułka tarta WYWAR: 1 litr wody 1 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku |
Sposób przygotowania: Gotujemy wywar ze składników na wywar a gdy się zacznie gotować to wsypujemy do niego granulat. Gotujemy 5 minut i odcedzamy lekko odciskając z nadmiaru wody. Wrzucamy do miski i lekko studzimy. Wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę. Natkę siekamy i dodajemy do masy. Dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy. Gdy będzie za mokre to dodajemy bułki tartej - masa ma mieć taką konsystencję, że gdy zrobimy w rękach kulkę to się nie rozleci. Teraz formujemy kotlety średniej wielkości i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sezonową surówką lub z jakimś sosem - czosnkowym albo grzybowym. Takie kotlety są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można też zrobić wersję z mięserm mielonym i dodac do niego granulatu sojowego. Ja osobiście najbardziej lubię je z sosem grzybowym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne