Włoskie ciasto jabłkowe z orzechami i żurawinąSkładniki: 1 kg jabłek - wydaje mi się że 75 dkg by wystarczyło 15 dkg orzechów laskowych 10 dkg suszonej żurawiny 3/4 - 1 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1-2 łyżki cukru brązowego |
Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, dodajemy orzechy laskowe, żurawinę i cukier. Mieszamy i zostawiamy na godzinę aż wytworzy się sok. Dodajemy resztę składników - jajka wcześniej lekko roztrzepcie. Mieszamy dokładnie. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia - tylko dół, ja wycinam okrąg wcześniej. A boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 60 minut w temperaturze 210'C. Sprawdźcie patyczkiem czy jest suche. Przepis na to ciasto dostałam od mamy i przygotowałam je na dzień jabłka 2009 organizowany przez Tatter. Niestety nie wstawiłam go w wyznaczonym terminie bo moje dziecko się pochorowało (40 stopni gorączki - wstrętny wirus go zaatakował) i wstawiam je dopiero dzisiaj. A ciasto jest przepyszne - orzechy cudownie chrupią, żurawina nadaje ciekawego smaku. Polecam dla wielbicieli jabłek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne