Włoskie ciasto jabłkowe z orzechami i żurawiną


Składniki:

1 kg jabłek - wydaje mi się że 75 dkg by wystarczyło
15 dkg orzechów laskowych
10 dkg suszonej żurawiny
3/4 - 1 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1-2 łyżki cukru brązowego


Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, dodajemy orzechy laskowe, żurawinę i cukier. Mieszamy i zostawiamy na godzinę aż wytworzy się sok.

Dodajemy resztę składników - jajka wcześniej lekko roztrzepcie. Mieszamy dokładnie.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia - tylko dół, ja wycinam okrąg wcześniej. A boki smarujemy masłem.

Wylewamy ciasto, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 60 minut w temperaturze 210'C. Sprawdźcie patyczkiem czy jest suche.



Przepis na to ciasto dostałam od mamy i przygotowałam je na dzień jabłka 2009 organizowany przez Tatter.

Niestety nie wstawiłam go w wyznaczonym terminie bo moje dziecko się pochorowało (40 stopni gorączki - wstrętny wirus go zaatakował) i wstawiam je dopiero dzisiaj.

A ciasto jest przepyszne - orzechy cudownie chrupią, żurawina nadaje ciekawego smaku. Polecam dla wielbicieli jabłek.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne