Ciasteczka serowe z jabłkamiSkładniki: 25 dkg sera białego półtłustego 25 dkg masła 25 dkg mąki 3-5 jabłek cukier waniliowy z naturalną wanilią cukier puder |
Sposób przygotowania: Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ser rozcieramy i łączymy z mąką oraz masłem. Wyrabiamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki - takie około 0,5 cm grubości. Ciasto wałkujemy na grubość 5-7 mm i wycinamy krążki. Każdą cząstkę jabłka obtaczamy w cukrze waniliowym i układamy pod skosem na cieście. Sklejamy dwa przeciwległe kawałki ciasta nad jabłkiem - jabłko ma być widoczne. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180'C aż będą lekko złociste. Posypujemy cukrem pudrem. Kiedy byłam dzieckiem moja mama piekła nam takie ciasteczka tylko bez jabłek - dodałam na nie przepis wcześniej. Ale przeglądając stronę www.mojeprzepisy.pl... zobaczyłam ciasteczka bardzo podobne do tych pieczonych przez moją mamę. W tych były jabłka - a ja bardzo lubię jabłka więc je zrobiłam. I w sumie nie wiem które mi bardziej smakują - obie wersje są pyszne. Wiecie, że każdy kto jadł te ciasteczka był bardzo zaskoczony tym, że w ich składzie jest ser biały. Te serowe ciasteczka są moją kolejną propozycją na Dzień Jabłka organizowany przez Tatter - jak już Wam pisałam choroba synka spowodowała opóźnienie w publikacji przepisu. Mam nadzieję, że zrozumiecie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne