Ciasteczka serowe z jabłkami


Składniki:

25 dkg sera białego półtłustego
25 dkg masła
25 dkg mąki

3-5 jabłek
cukier waniliowy z naturalną wanilią
cukier puder


Sposób przygotowania:

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ser rozcieramy i łączymy z mąką oraz masłem. Wyrabiamy ciasto.

Jabłka obieramy i kroimy na cząstki - takie około 0,5 cm grubości.

Ciasto wałkujemy na grubość 5-7 mm i wycinamy krążki.
Każdą cząstkę jabłka obtaczamy w cukrze waniliowym i układamy pod skosem na cieście. Sklejamy dwa przeciwległe kawałki ciasta nad jabłkiem - jabłko ma być widoczne.

Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180'C aż będą lekko złociste.
Posypujemy cukrem pudrem.



Kiedy byłam dzieckiem moja mama piekła nam takie ciasteczka tylko bez jabłek - dodałam na nie przepis wcześniej.

Ale przeglądając stronę www.mojeprzepisy.pl... zobaczyłam ciasteczka bardzo podobne do tych pieczonych przez moją mamę. W tych były jabłka - a ja bardzo lubię jabłka więc je zrobiłam.

I w sumie nie wiem które mi bardziej smakują - obie wersje są pyszne.

Wiecie, że każdy kto jadł te ciasteczka był bardzo zaskoczony tym, że w ich składzie jest ser biały.


Te serowe ciasteczka są moją kolejną propozycją na Dzień Jabłka organizowany przez Tatter - jak już Wam pisałam choroba synka spowodowała opóźnienie w publikacji przepisu. Mam nadzieję, że zrozumiecie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne