Szpinakowy makaron z sosem serowym z włoską nutką


Składniki:

2 małe garście makaronu szpinakowego
10-25 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 serek topiony hochland ziołowy
125 słodkiej śmietanki
1/2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
1/2 łyżeczki przyprawy do dań kuchni włoskiej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz ziołowy do smaku
ser żółty gouda starty do posypania dania


Sposób przygotowania:

Mięso lekko doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej i odrobiną pieprzu. Obsmażamy na patelni rozdzielając mięsko na takie małe kuleczki.

Gotujemy makaron a'l dente.

Wyjmujemy mięso i wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, pomidory suszone i oregano. Rozpuszczamy tworząc sos stale mieszając.

Teraz dodajemy mięso i chwilę podgrzewamy. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy aby sos pokrył go dokładnie.

Przekładamy na podgrzany talerz i posypujemy startym serem żółtym.



Jestem wielką wielbicielką szpinaku pod wszelką jego postacią - uwielbiam świeży szpinak, mrożony i szpinakowy makaron.

Moja propozycja jest expresowym daniem do wykonania gdy nie mamy zbyt wiele czasu gdy mamy chore dziecko i nie mozemy sobie pozwolić na długie stanie w kuchni.

Makaron szpinakowy z mięsem i sosem jest daniem sycącym i poprawiającym humor. Bo ja zaliczam się do makaronożerców :) i dobrze mi z tym.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne