Szpinakowy makaron z sosem serowym z włoską nutkąSkładniki: 2 małe garście makaronu szpinakowego 10-25 dkg mięsa mielonego z łopatki 1 serek topiony hochland ziołowy 125 słodkiej śmietanki 1/2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 1/2 łyżeczki przyprawy do dań kuchni włoskiej 1/2 łyżeczki suszonego oregano pieprz ziołowy do smaku ser żółty gouda starty do posypania dania |
Sposób przygotowania: Mięso lekko doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej i odrobiną pieprzu. Obsmażamy na patelni rozdzielając mięsko na takie małe kuleczki. Gotujemy makaron a'l dente. Wyjmujemy mięso i wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, pomidory suszone i oregano. Rozpuszczamy tworząc sos stale mieszając. Teraz dodajemy mięso i chwilę podgrzewamy. Wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy aby sos pokrył go dokładnie. Przekładamy na podgrzany talerz i posypujemy startym serem żółtym. Jestem wielką wielbicielką szpinaku pod wszelką jego postacią - uwielbiam świeży szpinak, mrożony i szpinakowy makaron. Moja propozycja jest expresowym daniem do wykonania gdy nie mamy zbyt wiele czasu gdy mamy chore dziecko i nie mozemy sobie pozwolić na długie stanie w kuchni. Makaron szpinakowy z mięsem i sosem jest daniem sycącym i poprawiającym humor. Bo ja zaliczam się do makaronożerców :) i dobrze mi z tym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne