Kokosowe ciasteczka z czekoladą i nutką mięty na Dzień ChłopakaSkładniki: ![]() 20 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 1 żółtko 35 dkg mąki 1 łyżka esencji miętowej 50 g czekolady kawowo-białej |
Sposób przygotowania: Do miski robota wkładamy masło, żółtko, esencję miętową, cukier puder i mleko kokosowe. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Czekoladę siekamy bardzo drobno i wsypujemy do masy. Stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masę na ciasteczka wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - tak z 2cm. Wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Zawsze gdy są czyjeś urodziny, imieniny czy inne ważne okazje lubię takiej osobie dać coś co zrobiłam sama. I nie chodzi o kupiony prezent tylko o coś w co wkładam serce. Kiedyś moi teściowie mieli rocznicę ślubu wpadłam na pomysł by dla teścia zdobyć życzenia od osoby której muzykę bardzo lubi - tak też zrobiłam, były życzenia z dedykacją. Nie muszę chyba Wam pisać jakie było zaskoczenie teścia. Tak i dzisiaj w Dniu Chłopaka musiałam zrobić ciasteczka. Mały chłopak jest zachwycony - już prawie wyzdrowiał - a duży też pewnie będzie. A dla dużego to jeszcze będzie na specjalne zamówienie pizza. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Chłopaki. A na ciasteczka przepis zapożyczyłam z książki "Siedem rodzajów ciast" - tylko lekko go zmodyfikowałam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne