Kokosowe ciasteczka z czekoladą i nutką mięty na Dzień Chłopaka


Składniki:

60 g mleka kokosowego instant
20 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru pudru
1 żółtko
35 dkg mąki
1 łyżka esencji miętowej
50 g czekolady kawowo-białej


Sposób przygotowania:

Do miski robota wkładamy masło, żółtko, esencję miętową, cukier puder i mleko kokosowe. Miksujemy chwilę do połączenia się składników.

Czekoladę siekamy bardzo drobno i wsypujemy do masy. Stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Masę na ciasteczka wałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - tak z 2cm.

Wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 8-10 minut.



Zawsze gdy są czyjeś urodziny, imieniny czy inne ważne okazje lubię takiej osobie dać coś co zrobiłam sama.
I nie chodzi o kupiony prezent tylko o coś w co wkładam serce.

Kiedyś moi teściowie mieli rocznicę ślubu wpadłam na pomysł by dla teścia zdobyć życzenia od osoby której muzykę bardzo lubi - tak też zrobiłam, były życzenia z dedykacją. Nie muszę chyba Wam pisać jakie było zaskoczenie teścia.

Tak i dzisiaj w Dniu Chłopaka musiałam zrobić ciasteczka. Mały chłopak jest zachwycony - już prawie wyzdrowiał - a duży też pewnie będzie. A dla dużego to jeszcze będzie na specjalne zamówienie pizza.

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Chłopaki.

A na ciasteczka przepis zapożyczyłam z książki "Siedem rodzajów ciast" - tylko lekko go zmodyfikowałam.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne