Babka ziemniaczanaSkładniki: 2 kg ziemniaków 1-2 cebule 1 jajko sól, pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek granulowany olej |
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - tak jak na placki ziemniaczane. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Można ja podsmażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem (tak z 30 dkg) - ja tym razem robiłam bez boczku. Dodajemy cebulkę do startych ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wbijamy jajko i bardzo dokładnie wszytsko mieszamy. Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę ziemniaczaną. Polewamy lekko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 1,5 godziny. Babaka ziemniaczana to potrawa pochodząca z podlasia - poznałam ją gdy się przeprowadziłam do Białegostoku siedem lat temu. Ziemniak taki zwykły a ile ma róznych smaków - ugotowany, upieczony w formie placków czy babki, w sałatce i za każdym razem smakuje inaczej. Ta babka przypomina mi w smaku placki ziemniaczane, uwielbiam ją jeść z mlekiem lub kefirem. Wybornie smakuje też pokrojona w plasterki i odsmażona na patelni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne