Babka ziemniaczana


Składniki:

Babka ziemniaczana 2 kg ziemniaków
1-2 cebule
1 jajko
sól, pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
olej


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - tak jak na placki ziemniaczane.
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Można ja podsmażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem (tak z 30 dkg) - ja tym razem robiłam bez boczku.

Dodajemy cebulkę do startych ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wbijamy jajko i bardzo dokładnie wszytsko mieszamy.

Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę ziemniaczaną.
Polewamy lekko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 1,5 godziny.



Babaka ziemniaczana to potrawa pochodząca z podlasia - poznałam ją gdy się przeprowadziłam do Białegostoku siedem lat temu.

Ziemniak taki zwykły a ile ma róznych smaków - ugotowany, upieczony w formie placków czy babki, w sałatce i za każdym razem smakuje inaczej.

Ta babka przypomina mi w smaku placki ziemniaczane, uwielbiam ją jeść z mlekiem lub kefirem.
Wybornie smakuje też pokrojona w plasterki i odsmażona na patelni.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne