Żurawina z orzechami i skórką pomarańczową


Składniki:

1/2 kg świeżej żurawiny
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

Żurawinę dokładnie myjemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i wsypujemy cukier. Zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu - ja na sam koniec lekko je pogniotłam.

Zdejmujemy z ognia i wsypujemy orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i ponownie chwilę gotujemy.

Gorącą żurawinę nakładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Z podanej ilośći otrzymałam trzy słoiczki po 300 ml.



Osobiście bardzo lubię jeść żurawinę do mięs lub z chrzanem do jajek.

W tym roku postanowiłam zrobić sama żurawinę - ten przepis według Marty Gessler pochodzi z "Wysokich obcasów" i jest genialny.

Już oczami wyobrażni widzę taką żurawinę jako glazure do pieczonej szynki - kawałki orzechów i ten cudowny zapach pomarańczy, już czuję w domu zapach świąt.

Żurawina jest lekko cierpka ale i słodka zarazem, chrupiąca i wybornie smaczna - nie wiem jak ja ją uchowam do zimy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne