Żurawina z orzechami i skórką pomarańczowąSkładniki: 1/2 kg świeżej żurawiny 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej |
Sposób przygotowania: Żurawinę dokładnie myjemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i wsypujemy cukier. Zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu - ja na sam koniec lekko je pogniotłam. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i ponownie chwilę gotujemy. Gorącą żurawinę nakładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Z podanej ilośći otrzymałam trzy słoiczki po 300 ml. Osobiście bardzo lubię jeść żurawinę do mięs lub z chrzanem do jajek. W tym roku postanowiłam zrobić sama żurawinę - ten przepis według Marty Gessler pochodzi z "Wysokich obcasów" i jest genialny. Już oczami wyobrażni widzę taką żurawinę jako glazure do pieczonej szynki - kawałki orzechów i ten cudowny zapach pomarańczy, już czuję w domu zapach świąt. Żurawina jest lekko cierpka ale i słodka zarazem, chrupiąca i wybornie smaczna - nie wiem jak ja ją uchowam do zimy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne