Żurawina z gruszkami i jabłkamiSkładniki: 1/2 kg świeżej żurawiny 40 dkg jabłek lub gruszek - ja dałam jedną gruszkę i trzy jabłka i to jest takie połączenie które będę już robiła 20 dkg cukru plus 2 łyżki 90-100 ml wody |
Sposób przygotowania: Żurawinę dokładnie myjemy i miksujemy blenderem. Owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. W garnku gotujemy ciągle mieszając wodę z cukrem i do goracego syropu wkładamy pokrojone gruszki i jabłka. Gotujemy chwilę. Gdy owoce zaczną się stawiac przezroczyste dodajemy zmiksowaną żurawinę. Mieszając dosyć często gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Gorącą żurawinę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Z podanej porcji otrzymałam trzy słoiczki po 300 ml i jeden 200 ml. Jak już pisałam bardzo lubię żurawinę i taka żurawina jest wprost stworzona do wszelkiego rodzaju mięs. To taka można by powiedzieć zwykła żurawina ale wierzcie mi jest przepyszna. I w sumie to nie wiem która mi bardziej smakuje - ta czy z orzechami. Ale dobrze, że mam oby dwie. A przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne