Żurawina z gruszkami i jabłkami


Składniki:

1/2 kg świeżej żurawiny
40 dkg jabłek lub gruszek - ja dałam jedną gruszkę i trzy jabłka i to jest takie połączenie które będę już robiła
20 dkg cukru plus 2 łyżki
90-100 ml wody


Sposób przygotowania:

Żurawinę dokładnie myjemy i miksujemy blenderem.
Owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

W garnku gotujemy ciągle mieszając wodę z cukrem i do goracego syropu wkładamy pokrojone gruszki i jabłka. Gotujemy chwilę.

Gdy owoce zaczną się stawiac przezroczyste dodajemy zmiksowaną żurawinę. Mieszając dosyć często gotujemy na małym ogniu około pół godziny.

Gorącą żurawinę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Z podanej porcji otrzymałam trzy słoiczki po 300 ml i jeden 200 ml.



Jak już pisałam bardzo lubię żurawinę i taka żurawina jest wprost stworzona do wszelkiego rodzaju mięs.
To taka można by powiedzieć zwykła żurawina ale wierzcie mi jest przepyszna.

I w sumie to nie wiem która mi bardziej smakuje - ta czy z orzechami. Ale dobrze, że mam oby dwie.

A przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com...








[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne