Ziemniaki po bombajskuSkładniki: 1 kg ziemniaków 4 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka raz el hanout 1 łyżeczka garam marsali 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku |
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w wiekszą kostkę - ja małe kroiłam na pół a większe na cztery części. Wrzucamy do garnka, lekko solimy i zagotowujemy. Następnie wyłączamy gaz i odlewamy wodę, zostawcie ziemniaki odkryte by dobrze odparowały. Imbir siekamy drobno a przyprawy łączymy w miseczce. Wlewamy na patelnię olej - tyle by przykrył cienką warstwą dno i wrzucamy imbir. Mieszając smażymy kilkanaście sekund po czym wsypujemy przyprawy. Teraz dodajemy ziemniaki i mieszamy dokładnie by całe obtoczyły się w naszej mieszance przyprawowej. Smażymy pod przykryciem - mieszajcie je od czasu do czasu. Ziemniaczki mają być przypieczone z zewnątrz i miękkie w środku. Na sam koniec możecie je lekko posolić. Ziemniaczki po bombajsku przygotowała Małgosia z blogu www.pieprzczywanilia.blogspot.com... - ciekawa nazwa ale gdy się wczytałam w przepis wiedziałam, że muszę je zrobić. Ziemniaki są przepyszne, chrupiące a zarazem mięciutkie - Małgosia robiła je z kuminem rzymskim a ja dodałam raz el hanout bo mi zabrakło kuminu. Mój synuś Amadeuszek stwierdził, ze tylko takie ziemniaczki z przyprawami teraz będzie jadł - aż się boję co to będzie jak będzie chciał dotrzymać słowa. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne