Ziemniaki po bombajsku


Składniki:

Ziemniaki po bombajsku 1 kg ziemniaków
4 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka raz el hanout
1 łyżeczka garam marsali
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w wiekszą kostkę - ja małe kroiłam na pół a większe na cztery części.
Wrzucamy do garnka, lekko solimy i zagotowujemy. Następnie wyłączamy gaz i odlewamy wodę, zostawcie ziemniaki odkryte by dobrze odparowały.

Imbir siekamy drobno a przyprawy łączymy w miseczce. Wlewamy na patelnię olej - tyle by przykrył cienką warstwą dno i wrzucamy imbir. Mieszając smażymy kilkanaście sekund po czym wsypujemy przyprawy.

Teraz dodajemy ziemniaki i mieszamy dokładnie by całe obtoczyły się w naszej mieszance przyprawowej.

Smażymy pod przykryciem - mieszajcie je od czasu do czasu. Ziemniaczki mają być przypieczone z zewnątrz i miękkie w środku. Na sam koniec możecie je lekko posolić.



Ziemniaczki po bombajsku przygotowała Małgosia z blogu www.pieprzczywanilia.blogspot.com... - ciekawa nazwa ale gdy się wczytałam w przepis wiedziałam, że muszę je zrobić.

Ziemniaki są przepyszne, chrupiące a zarazem mięciutkie - Małgosia robiła je z kuminem rzymskim a ja dodałam raz el hanout bo mi zabrakło kuminu.

Mój synuś Amadeuszek stwierdził, ze tylko takie ziemniaczki z przyprawami teraz będzie jadł - aż się boję co to będzie jak będzie chciał dotrzymać słowa.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne