Zapiekanka ziemniaczana z serem z niebieską pleśnią


Składniki:

1,5 kg ziemniaków sałatkowych
25 dkg sera z niebieską pleśnią
2 szklanki śmietanki 22%
5 dkg zamrożonego masła
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dość cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym częścią masła, polewamy śmietaną z drobno pokruszonym serem i posypujemy wiórkami masła.

Zapiekamy pod przykryciem około godzinę w piekarniku nagrzanym do 175'C.

Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby ser się mocniej przyrumienił.



Zpiekanka jest przepyszna i pochodzi z książeczki "Zapiekanki z ziemniaków".

Ja ją robiłam tylko dla siebie więc odpowiednio zmiejszyłam proporcje - jest tak syta, że stracza jako solidny obiad.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne