Zapiekanka ziemniaczana z serem z niebieską pleśniąSkładniki: ![]() 25 dkg sera z niebieską pleśnią 2 szklanki śmietanki 22% 5 dkg zamrożonego masła 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej sól, pieprz |
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w dość cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym częścią masła, polewamy śmietaną z drobno pokruszonym serem i posypujemy wiórkami masła. Zapiekamy pod przykryciem około godzinę w piekarniku nagrzanym do 175'C. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby ser się mocniej przyrumienił. Zpiekanka jest przepyszna i pochodzi z książeczki "Zapiekanki z ziemniaków". Ja ją robiłam tylko dla siebie więc odpowiednio zmiejszyłam proporcje - jest tak syta, że stracza jako solidny obiad. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne