Cordon bleu z wasabi i pieczarkami


Składniki:

Cordon bleu z wasabi i pieczarkami 2 kotlety schabowe duże
4 plastreki sera żółtego
1 pieczarka
2 łyżeczki wasabi
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
garam masala
sól
1 jajko rozbełtane
bułka tarta


Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe rozbijamy na dość duże płaty nadając im w miarę możliwości kształt prostokąta. P
osypujemy przyprawami czosnkiem, pieprzem, solą i garam marsalą - nie podaję ile jakiej bo każdy ma swoje smaki a i ja sypałam tak by kotlety były całe pokryte przyprawami, więc nie wiem dokładnie ile czego. Zostawiamy na dwie godziny.

Po tym czasie kładziemy na desce i smarujemy każdy łyżeczką chrzanu wasabi z jednej strony po całym kotlecie. Na to kładziemy plasterek sera i kroimy w plasterki pieczarkę, kładziemy na ser i przykrywamy z góry serem ponownie. Składamy kotleta i dociskamy, można spiąć wykałaczką.

Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.



Ta wersja jest dla soób lubiacych ostrzejsze smaki - wasabi nadaje tej potrawie takiej nutki orientu.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne