Placki drożdzowe po litewsku


Składniki:

1 kg ziemniaków
2 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
1 bułka kajzerka
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
1 szklanka mąki do zagęszczenia ciasta


Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. Bułkę namaczamy w połowie szklanki mleka.

Ziemniaki obieramy, ścieramy i przekładamy na lnianą ściereczkę, odciskamy i wkładamy do miski.
Zalewamy szklanką bardzo gorącego mleka i mieszamy. Dodajemy żółtka, odciśniętą bułkę, wyrośnięty rozczyn.

Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę po trochu i mieszamy aż uzyskamy gęste pulchne ciasto - bardziej lejące niż stałe. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Po tym czasie mieszamy z pianą ubitą z białek. Nabieramy łyżką nieduże porcje ciasta, kładziemy w ostępach - placki będą lekko rosły - na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z śmietaną lub śmietaną z cukrem.



Gdy zobaczyłam ten przepis w książeczce"Ziemniaki znowu modne" jakoś nie mogłam sobie wyobrazić ich smaku.
A że jestem osobą ciekawą świata i nowych smaków zapadła szybka decyzja - robię.

Placki są smaczne coś jakby połączenie placków ziemniaczanych z drożdzowymi - inne niż jesteście przyzwyczajeni jeść ale napewno warte zrobienia.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne