Placki drożdzowe po litewskuSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 1 bułka kajzerka 2 jajka sól pieprz olej do smażenia 1 szklanka mąki do zagęszczenia ciasta |
Sposób przygotowania: Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. Bułkę namaczamy w połowie szklanki mleka. Ziemniaki obieramy, ścieramy i przekładamy na lnianą ściereczkę, odciskamy i wkładamy do miski. Zalewamy szklanką bardzo gorącego mleka i mieszamy. Dodajemy żółtka, odciśniętą bułkę, wyrośnięty rozczyn. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę po trochu i mieszamy aż uzyskamy gęste pulchne ciasto - bardziej lejące niż stałe. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie mieszamy z pianą ubitą z białek. Nabieramy łyżką nieduże porcje ciasta, kładziemy w ostępach - placki będą lekko rosły - na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z śmietaną lub śmietaną z cukrem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książeczce"Ziemniaki znowu modne" jakoś nie mogłam sobie wyobrazić ich smaku. A że jestem osobą ciekawą świata i nowych smaków zapadła szybka decyzja - robię. Placki są smaczne coś jakby połączenie placków ziemniaczanych z drożdzowymi - inne niż jesteście przyzwyczajeni jeść ale napewno warte zrobienia. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne