Kolorowe ciasto z białek


Składniki:

7 białek
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 kisiel truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku suchego
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno dodając w trakcie po trochu cukier. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do białek i mieszamy.
Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy.
Dzielimy powstałe ciasto na cztery części – ja liczyłam dzieląc je i każda z porcji to 6 łyżek.

Do pierwszej dodajemy żółtka i mieszamy.
Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
Do trzeciej dodajemy kisiel i mieszamy.
A do czwartej mak i mieszamy.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia – wycinamy okrąg o średnicy 21 cm i pasek o szerokości takiej jak wysoka tortownica i długi jak jej obwód.

Nakładamy ciasto: żółte, brązowe, czerwone i z makiem.
Ja nakładałam je łyżką tak aby pokryło prawie cała tortownicę.
Pieczemy 40-50 minut w 170-180‘C do suchego patyczka.
Po ostudzeniu polewamy polewą.



Zostało mi dużo białek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, mam przepis na pieguska ale jakoś nie miałam na niego smaku.

Znalazłam na stronie Winiary ten przepis – bardzo mnie zaciekawił ze względu na te dodatki do ciasta – ciasto wyszło pyszne, wilgotne i bardzo ładnie wyglądające jak się je pokroi.

Ale najważniejszym elementem w tym cieście jest kolor różowy. Taki kolor nosi akcja organizowana przez Szarlotka z blogu www.cukierniczekreacje.blox.pl.

Akcja bardzo poważna bo i sprawa bardzo poważna - chodzi o regularne dodam regularne badanie piersi. Bo właśnie profilaktyka potrafi nam uratować życie.

Kilka chwil podczas brania prysznica to nic w porównaniu z ciężką, wykańczająca ciało i umysł chorobą.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne