Kolorowe ciasto z białekSkładniki: 7 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku suchego 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju polewa czekoladowa |
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno dodając w trakcie po trochu cukier. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do białek i mieszamy. Wlewamy powoli olej i ponownie mieszamy. Dzielimy powstałe ciasto na cztery części – ja liczyłam dzieląc je i każda z porcji to 6 łyżek. Do pierwszej dodajemy żółtka i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Do trzeciej dodajemy kisiel i mieszamy. A do czwartej mak i mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia – wycinamy okrąg o średnicy 21 cm i pasek o szerokości takiej jak wysoka tortownica i długi jak jej obwód. Nakładamy ciasto: żółte, brązowe, czerwone i z makiem. Ja nakładałam je łyżką tak aby pokryło prawie cała tortownicę. Pieczemy 40-50 minut w 170-180‘C do suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy polewą. Zostało mi dużo białek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, mam przepis na pieguska ale jakoś nie miałam na niego smaku. Znalazłam na stronie Winiary ten przepis – bardzo mnie zaciekawił ze względu na te dodatki do ciasta – ciasto wyszło pyszne, wilgotne i bardzo ładnie wyglądające jak się je pokroi. Ale najważniejszym elementem w tym cieście jest kolor różowy. Taki kolor nosi akcja organizowana przez Szarlotka z blogu www.cukierniczekreacje.blox.pl. Akcja bardzo poważna bo i sprawa bardzo poważna - chodzi o regularne dodam regularne badanie piersi. Bo właśnie profilaktyka potrafi nam uratować życie. Kilka chwil podczas brania prysznica to nic w porównaniu z ciężką, wykańczająca ciało i umysł chorobą. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne