Krem warzywny Amadeuszka


Składniki:

Krem warzywny Amadeuszka 5 ¶rednich ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
4 ¶rednie kawałki selera
1 cebula
6 brukselek
por 5 cm kawałek
woda tyle by zakryć warzywa
1 listek laurowy
1 kulki ziela angielskiego

2 brukselki - pokrojone w cienkie paski
2-4 łyżeczki startego parmezanu


Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - to robił mój synu¶ ale miał frajdę. Myjemy je dokładnie.
Zalewamy wod± tak by przykryła warzywa, listek laurowy i ziela angielskie.

Gotujemy do miękko¶ci warzyw i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sol± i pieprzem oraz odrobin± gałki muszkatołowej.

Nalewamy do miseczek i posypujemy pokrojon± brukselk± i posypujemy parmezanem.



Mój synu¶ Amadeuszek bardzo lubi wszelkie kremy warzywne - kiedy¶ poszlismy razem na targ i sam wybierał warzywa. Ja kupiłam jeszcze brukselki na co on stwierdził, że kapusty nie będzie jadł.

Ale gdy krem był już gotowy to zajadał go z wielkim smakiem. Takie zupy s± pożywne i bardzo zdrowe a moja rodzina bardzo je lubi.
Możecie jeszcze do takiego kremu zrobić grzanki czosnkowe.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne