Krem warzywny AmadeuszkaSkładniki: 5 ¶rednich ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka 4 ¶rednie kawałki selera 1 cebula 6 brukselek por 5 cm kawałek woda tyle by zakryć warzywa 1 listek laurowy 1 kulki ziela angielskiego 2 brukselki - pokrojone w cienkie paski 2-4 łyżeczki startego parmezanu |
Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - to robił mój synu¶ ale miał frajdę. Myjemy je dokładnie. Zalewamy wod± tak by przykryła warzywa, listek laurowy i ziela angielskie. Gotujemy do miękko¶ci warzyw i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sol± i pieprzem oraz odrobin± gałki muszkatołowej. Nalewamy do miseczek i posypujemy pokrojon± brukselk± i posypujemy parmezanem. Mój synu¶ Amadeuszek bardzo lubi wszelkie kremy warzywne - kiedy¶ poszlismy razem na targ i sam wybierał warzywa. Ja kupiłam jeszcze brukselki na co on stwierdził, że kapusty nie będzie jadł. Ale gdy krem był już gotowy to zajadał go z wielkim smakiem. Takie zupy s± pożywne i bardzo zdrowe a moja rodzina bardzo je lubi. Możecie jeszcze do takiego kremu zrobić grzanki czosnkowe. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne