Likier pomarańczowo-kawowy


Składniki:

1 pomarańcza
35 dag cukru
4 dag kawy w ziarenkach - ja dałam taką zapachową o nazwie cynamonowe ciastko
500 ml spirytusu 95% i 250 ml wody przegotowanej - ja dałam 750 ml czystej wódki bo nie lubię spirytusu


Sposób przygotowania:

Cukier rozpuszczamy w alkoholu - ja wlałam wódkę do słoika i nasypałam cukru. Całość zakręciłam i machałam słoikime do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Pomarańczę dokładnie szorujemy i spażamy. Teraz powinno się ponacinać pomarańczę ostrym nożem i wtykać w dziurki ziarenka kawy. Ja tak robiłam i powiem Wam namęczyłam się trochę, i gdy wkładałam moją pomarańczę do słoika okazało się, że nie przejdzie ona przez otwór.
Więc musiałam ją pokroić na ćwiartki - lepiej będzie gdy od razu ją pokroicie i dopiero teraz będziecie wtykali nasionka kawy.
Efekt ten sam a mniej pracy przy nim.

Odstawiamy na sześć tygodni do macerowania. Po tym czasie zlewamy likier i filtrujemy przez bibułę. Przelewamy do butelki i odstawiamy na trzy miesiące.



Przepis na ten likier znalazłam w skarbnicy przepisów jaką jest www.cincin.cc... a tam go podała Nutinka.

Ja postanowiłam likier zrobić z wódką bo przyznam się nie lubię posmaku spirytusu. Nie podane było jaką kawę dokładnie trzeba użyć więc postanowiłam użyć kawy aromatyzowanej i zapachowej - wybrałam kawę o pięknej nazwie cynamonowe ciastko.

Przyznam się bez bicia - nie daję słowa, że ten likier dotrzyma tych sześciu tygodni. Po paru dniach nabrał ślicznego pomarańczowego koloru a jak pachnie - mogłabym cały dzień siedzieć nad słoikiem. Czuć pomarańczę, kawę i takie cudownie błogi zapach cynamonu.

Narazie zapowiada się rewelacyjnie :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne